hőségriadó

2021.07.15. 06:58

A hőségben a tányérról is leshet ránk veszély

Egy kis odafigyeléssel megelőzhető az ételmérgezés.

Fotó: Dodó Ferenc

Napszúrás, kiszáradás, hőguta – csak néhány a nyár veszélyeiből, melyek között dobogós helyen szerepel az ételmérgezés. A nagy melegben gyorsabban szaporodnak a kórokozók, melyek a szervezetünkbe kerülve súlyos egészségügyi problémákat is okozhatnak.

A közétkeztetésben és az éttermekben, kifőzdékben egyaránt szigorú előírások szabályozzák a tejtermékek, a húsok, a tojások, a zöldségek és a gyümölcsök tárolását, elkészítését.

– Ilyenkor több alkalommal szerepel az étlapon hideg étel, és ebben a hőségben mellőzzük a gyorsan romló nyersanyagokat – mondta el érdeklődésünkre Palincza Rita élelmezésvezető.

A nyárnak nemcsak örömei, hanem veszélyei is vannak. A kánikulában előfordulhatnak ételmérgezések, ezért nagyon fontos, hogy a közétkeztetésben dolgozók kiemelt figyelmet fordítsanak az ételek készítéséhez szükséges alapanyagok, valamint a kész ételek szabályszerű hűtésére, tárolására. Összeállításunkban annak jártunk utána, hogyan védekeznek a fertőzés ellen, hogyan tesznek eleget az egészségügyi előírásoknak a konyhákon dolgozók.

Nagy a felelősség

Tiszadadán az önkormányzat konyhája a nyár folyamán is teljes kapacitással működik. A veszélyforrásokat növeli, hogy száznál több idős embernek a lakására szállítják ki az ebédet, az idősek bentlakásos otthona lakóinak pedig napi ötszöri étkezésről gondoskodnak.

Mint Palincza Rita élelmezésvezető lapunk érdeklődésére válaszolva elmondta, valóban nagy problémát okoz a nyári hőség. Szerencsére a tiszadadai önkormányzati konyha a kapacitásának megfelelő számú hűtőberendezéssel rendelkezik, továbbá a dolgozók munkáját segíti egy 20 köbméteres fagyasztókamra és egy hűtőkonténer is. Ez utóbbi a burgonya és a zöldségfélék tárolására alkalmas a megfelelő hőfokok beállításával.

– Mindezek mellett természetesen nagy felelősség hárul a konyhai dolgozókra, akik az előírásoknak megfelelően betartják a lefagyasztott nyersanyagok felengedtetési szabályait. A nagy meleg miatt több alkalommal szerepel az étlapon hideg – idényjellegű gyümölcsből készült, habart – étel, és lehetőség szerint mellőzzük a gyorsan romló nyersanyagokat. Ilyenkor előtérbe helyezzük a sültek készítését. Fontos szempont továbbá az étel készítése mellett a napi higiénia – mosogatás, takarítás, szellőztetés – betartása is.

– Nyáron sem kell tehát lemondanunk semmilyen ételről, de a korszerű táplálkozás irányelveit következetesen betartjuk. Kevesebb sót, több folyadékot, több gyümölcsöt szolgálunk ki az étkezőinknek – tette hozzá Palincza Rita élelmezésvezető.

Eltérő ideig tárolhatóak

Varga Andrásné, a nyíregyházi Páholy főzelék- és szendvics­bár tulajdonosa elöljáróban leszögezte: nem csak kánikula idején fontos, hogy odafigyeljenek az étel mennyiségére és minőségére, de amikor a magasba szökik a hőmérő higanyszála, vannak írott és íratlan szabályok, amiket kiemelten szem előtt kell tartaniuk

– Inkább kevesebbet főzünk, és ha még szükséges, napközben pótoljuk, hiszen míg a mártásokat két napig tárolhatjuk a hűtőben, a főzelékek például csak három órán át lehetnek a pultban. Mindig is odafigyeltünk arra, hogy a lehető legkevesebb ételt dobjuk ki, ezt szolgálja a zárás előtti akciónk is. Ha a nap végén mégis nagyobb mennyiségű étel marad, azt elvisszük az anyaóvóba – árulta el Margó, s megjegyezte: természetesen ebben a hőségben nem kockáztatnak, a meg nem vásárolt ételt nem ajánlják fel emberi fogyasztásra.

– Desszertet ezekben a napokban nem készítünk. Nálunk a palacsinta a sláger, de amellett, hogy a vevők kedvence, a túrós pillanatok alatt megromlana, a munkatársaimtól sem várhatom el, hogy ilyen melegben a forró tűzhely mellett álljanak órákig.

Azt hihetnénk, hogy a nagy melegben nemigen keresik a nehezebb fogásokat, de a „főzibár” tulajdonosa elmondta: vannak, akik ugyanúgy igénylik, mint máskor. Ezekből az ételekből – elővigyázatosságból – a szokásosnál kevesebbet készítenek.

– Sokan keresik ugyan a salátákat, de sajnos nincs időnk az elkészítésükre, és külön hűtőnk sincs a tárolásukra. Talán a hőségben jól is fogynának, de nem panaszkodunk, zárás előtt így is kiürül a pult – jegyezte meg mosolyogva Varga Andrásné, aki szintén megerősítette: kiemelten fontos az élelmiszerekre vonatkozó előírások betartása mellett a higiénia, ezért napközben többször fertőtlenítenek és takarítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában