Nyíregyháza

2021.07.29. 07:00

Buszos utazás: mindent felülírt a vírus

Van igény a külföldi autóbuszos turistautakra, azonban az áttörésre még várni kell.

BM, MI

Továbbra is Görögország és Törökország a legkedveltebb buszos úti cél

Fotó: Illusztráció: shutterstock

A fertőzöttségi mutatók csökkenése, az országos nyitás és a kánikula kedvező hatással van a turizmusra, ami lassan, de ébredezni látszik a pandémia okozta több mint egyéves

álmából.

Az autópályákon újra felbukkantak a turistabuszok, a kedvelt desztinációkon ismét egyre több magyar szót hallani, ezért utánajártunk, mekkora az igény a külföldi buszos utazásokra. Az általunk megkérdezett szolgáltatók tapasztalatai vegyes képet mutatnak, egyes helyeken szeptember közepéig nincs szabad hely a horvátországi nyaralásokra, míg máshol még mindig elmarad a várva várt dömping.

Seres Bianka, a Gáll Travel Utazási Iroda munkatársa lapunknak elmondta, náluk a buszos utazások egyértelműen felpörögtek, leginkább Görögországba és Horvátországba váltanak jegyet a kikapcsolódni vágyók: – Az érdeklődés óriási, a hónap elején kerestünk utakat az ügyfeleinknek Horvátországba, és a partnerünk egészen szeptember közepéig nem tudott szabad helyet biztosítani.

– Nem csupán egy-kettő, hanem rengeteg busz indul Horvátországba és Görögországba. Az utazás e formáját választók köre is nagyon változatos: a családok is szívesen nyaralnak turistabusszal, de általában az idősebb korosztály képviselői fordulnak meg a leggyakrabban e járműveken. Nekik vagy nincs saját autójuk, vagy már nem szívesen vállalnak saját gépkocsival ekkora utat, esetleg idegenkednek a repüléstől – tudtuk meg az utazási iroda munkatársától, aki hozzátette: eltérőek az igények, sokakat elriaszt a hosszú utazás, de akinek ez nem okoz gondot, szívesen száll buszra.

Kiváló ár-érték arány

– A mai turistabuszok kényelmesek, ráadásul ár-érték arányban is kedvezőek az utak, bár ez utóbbi az elmúlt években jobban érvényesült, mint manapság. Két éve sokkal olcsóbbak voltak a buszos nyaralások, de még a jelenlegi helyzetben is szép számmal lehet kedvező ajánlatokra bukkanni. Meglepő, de többen arról számoltak be, hogy nagyobb biztonságban érzik magukat a buszon, mint a repülőn – mesélte Seres Bianka, aki szerint a legnépszerűbb desztinációk listája az idén sem okozott meglepetést.

– A görög és horvát utak évek óta favoritok, ezek mellett Törökország és Spanyolország is a buszos utazók kedvelt célpontjának számított, de az idén ez utóbbiakat nem indították el a koronavírus miatt – tudtuk meg az utazási iroda munkatársától.

A túlélésért küzdenek az irodák

– Beindultak a buszos utazások, azonban nagyon messze vagyunk a 2019-es utasszámtól, mintegy 15–20 százalékuk tért vissza – tudtuk meg az egyik legnagyobb buszos utazásszervező iroda, a Grand Tours ügyvezetőjétől. Nagy Sándorné Éva ennek okát abban látja, hogy még most is nagy a bizonytalanság az utazóknál, a ki- és beutazási szabályok változása éppúgy szerepet játszik ebben, mint a vírusmutáció miatti félelem, hiszen nem lehet tudni, mikor rendelnek el egy, az elmúlt évihez hasonló újabb, azonnali lezárást. Ugyancsak a bizonytalanságra példa, hogy aki még szeptemberben tervezett második utazást, inkább most útnak indul, mert ezt még biztosnak gondolja.

Az elmúlt év után, ami hatalmas veszteséget hozott, most minden iroda a túlélésért, illetve a talpon maradásért küzd.

– Az irodáknak már ősszel foglalni kell a jövő évi szállásokat, s mi eddig május közepétől utaztattunk elsősorban Görögországba, de az idén csak júniusban tudtunk indulni. Az első törökországi utunk is most következik, s vannak olyan úti célok – például a spanyolországi Tossa –, ahová most nem is indítunk turnusokat – sorolta az ügyvezető, aki szerint az is negatívan hatott a buszos utak keresletére, hogy a repülős utakat hihetetlen akcióban próbálta több iroda is értékesíteni, így mérsékelve valamennyire a veszteségeket.

– Azt hittük 2020-ban, hogy 2021 már „normális” lesz, az utasaink reménykedtek, bizakodtak, mind nyaralni, pihenni készültek az idén, de a koronavírus-járvány mindent felülírt – utalt a következményekre Nagyné Éva. Elmondta azt is, mindig garanciába veszik ki és foglalják a szállásokat, ám most ahol lehetett, az alacsony utaslétszám miatt áttértek a lekéréses foglalásra, a szállásadók pedig hirdethetik az üres szobákat.

– Fogalmunk sincs, hogy most ősszel hogyan tudunk tárgyalni a jövő évi foglalásokról, a vírus kiszámíthatatlanná tesz mindent, mégis abban bízunk, 2022 már jobb év lesz – adott reményének hangot Nagyné Éva.

Kevesebb a szolgáltató

Hasonlóan borúsan értékelte a helyzetet Sztehney Iván, a Csababusz fuvarszervezője. Kérdésünkre elmondta, külföldi útjuk még mindig nagyon kevés van, legutóbb az U16-os röplabda-Eb adott nekik munkát.

A szervezés nagyon komplikált volt: csak oltással rendelkező sofőrt küldhettünk, és előre kellett regisztrálni.

– Az érdeklődés sem ugrott meg, a meglévő partnereinktől sem jönnek az igények, és a belföldi piac is csak vontatottan indul be a tapasztalataink alapján. Az Erzsébet-táboroknak köszönhetően van némi feladat, de a héten például csak öt utunk lesz, szemben a 2019-es számokkal, amikor 40–50 fuvarunk is volt egy héten – adott képet a busztársaság helyzetéről a fuvarszervező, akitől azt is megtudtuk, hogy rengeteg buszos tűnt el a piacról a koronavírus miatt.

– Sokaktól hallottam, hogy még mindig tartanak a vírustól, hiába magas az oltottsági arány. A Határtalanul program útjai is megakadtak, rengeteg kirándulást halasztottak el még 2019-ből, és azt sem tudni, ezeket mikor pótolhatják be. E kirándulásokhoz is nehezebb lesz olyan vállalkozókat találni, akiknek a járművei és a sofőrjei megfelelnek a szigorú előírásoknak, mivel a járvány okozta gazdasági nehézségek nagyon megritkították a felhozatalt. Ez piaci szempontból is baljós, hiszen a nagyobb szolgáltató nem tud olyan olcsón dolgozni, mint a magánvállalkozók. Az iskolák vagy az árérzékeny turisták pedig inkább az olcsóbb utakat keresik majd – részletezte Sztehney Iván, aki szerint az árérzékenység hihetetlen méreteket öltött, a nyaralók korábban nem tapasztalt módon ügyelnek a kiadásokra, és már pár tízezer forint árkülönbség is fontos számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában