Signal for Help: néma segélykiáltás

2021.07.27. 07:00

Három mozdulat, ami akár életet is menthet

Az erőszakot elszenvedőknek tudniuk kell: kérhetnek segítséget.

BM

A mozdulatsor három elemből áll: a kifelé fordított tenyérből, a hüvelykujj tenyérbe hajtásából, végül pedig a további négy ujj ráhajtásából

Fotó: rendőrség

Az úgynevezett néma segélykiáltást, a nemzetközi szinten Signal for Help néven ismert segítségkérő mozdulatsort azért vezeti be a rendőrség, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek némán is tudjanak segítséget kérni.

A mozdulatsor, ami három elemből áll, a rendőrök számára egyenértékű a személyesen vagy telefonon tett bejelentéssel. A kezdeményezés arra tanít, hogyan figyeljünk egymásra, miként vegyük észre a bajbajutottakat, és hogyan nyújtsunk segítséget csendben, a megfélemlítettek biztonságát védve. Erre azért van szükség, hogy az erőszakot elszenvedők tudják: kérhetnek, és kapnak is segítséget.

A családon belüli erőszak sajnos nem ritka és nem is elszigetelt jelenség a magyar társadalomban, sőt a koronavírus-járvány ideje alatt nőtt azoknak a száma, akik házastársi vagy kapcsolati erőszak elszenvedői lettek.

A sértettek a legtöbb esetben nők, gyermekek és időskorúak, a bántalmazó eszközei pedig a hatalom kiterjesztésére és a teljes ellen­őrzésre irányulnak

– utalt a viselkedés hátterére dr. Szendrei-Kökényei Anikó őrnagy. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának helyettes vezetője elmondta, a szóbeli agresszió célja elsősorban a megfélemlítés, a lelki erőszakkal a teljes elszigetelést akarja elérni az elkövető. Nagyon sokan lesznek szexuális bántalmazás áldozatai, és a bántalmazó olyan helyzetbe is kényszerítheti a sértettet, hogy anyagilag teljesen ellehetetleníti – elveszi a jövedelmét, nyugdíját –, így képtelenné válik az önálló életre. Ilyen esetekben a bántalmazott legalapvetőbb jogait tagadja meg az elkövető, aki legtöbb esetben házas- vagy élettárs, elvált férj, közeli családtag – sorolta a bűnmegelőzési szakember.

Rámutatott arra is, hogy az ilyen bűncselekmények általában a négy fal között történnek, s ugyan a privát szféra sérthetetlen, az erőszak mégsem magánügy, hanem társadalmi; mindannyiunk felelőssége, hogy az ilyen helyzetben élő embereknek segítséget nyújtsunk, s ki tudjanak menekülni a borzalmas élethelyzetből.

Sérülések, félelem

– Ne fordítsuk el a fejünket, ne tegyünk úgy, mintha nem hallanánk, ha a szomszéd lakásból egyértelmű zajok és hangok arra utalnak, hogy valakit bántanak. De vannak olyan jelek, amelyek gyanúra adhatnak okot, ilyenek a megmagyarázhatatlan sérülések, az, amikor valaki nem mer elmenni otthonról, nem találkozik a barátaival, vagy a bántalmazóra finoman, de egyértelműen azt mondja, agresszív, lobbanékony, heves vérmérsékletű.

– Árulkodó lehet, ha a bántalmazó jelenlétében félelmet, visszafogottságot látunk, és soha nem mond ellent neki – ismertette dr. Szendrei-Kökényesi Anikó, és hozzátette: az öngyilkossági kísérlet, az alkohol- és gyógyszerfüggőség már nagyon súlyos következmény, ahogy sajnos arra is megdöbbentő esetek hívják fel a figyelmet, hogy milyen sokan veszítik életüket bántalmazás miatt.

Minden erőszakot elszenvedőnek tudnia kell, hogy kérhet és kap is segítséget. A bántalmazott tervezze meg a menekülése időpontját, útvonalát, azt, milyen közlekedési eszközt vehet igénybe, mérje fel, ebben kikre számíthat, ismerje meg a segítőszervezeteket: a rendőrséget, a gyermekjóléti, családsegítő, igazságügyi szolgálatot – mondta el az őrnagy, aki megjegyezte: a rend­őrség 72 órára távol tarthatja a bántalmazót, ezt a bíróság meghosszabbíthatja.

A világon mindenhol értik

– Az úgynevezett néma segélykiáltást, a nemzetközi szinten Signal for Help néven ismert segítségkérő mozdulatsort azért vezeti be a rend­őrség, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek némán is tudjanak jelezni, segítséget kérni – mondta Ducsai Tamás, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság közrendvédelmi főosztálya közterületi őrszolgálati osztályának kiemelt főreferense a Magyar Rendőrség hivatalos oldalán, a police.hu-n is megjelent videóban.

Kifejtette: a mozdulatsor a segélykérés jelzéseként Kanadából indult, terjedt el világszerte, és a közösségi médián keresztül hazánkba is eljutott. Három elemből áll: a kifelé fordított tenyérből, a hüvelykujj tenyérbe hajtásából, végül pedig a további négy ujj ráhajtásából.

Ez a jelzés egy rendőrnek egyenértékű a személyesen vagy telefonon tett bejelentéssel. A kezdeményezés nevelő hatású is, éberségre tanít, arra, hogyan figyeljünk egymásra, miként vegyük észre a bajbajutottakat, és hogyan nyújtsunk segítséget csendben a megfélemlítettek biztonságát védve. Így kialakul „a cselekvő emberbarátiság” példája is – tette hozzá.

– A sértettek, helyzetükből adódóan gyakran nem tudják vagy nem akarják vállalni a segítségkérést, de ezzel a módszerrel bárkinek lehetősége van néma segélykiáltásra – mondta.

– Ha bárki észleli ezt a mozdulatot, hívja a 112-es segélyhívószámot, hogy az érintett mihamarabb megkapja a segítséget – kérte Ducsai Tamás főreferens, s hangsúlyozta: fontos, hogy a mozdulatot minél többen megtanulják, felismerjék és megértsék a jelentését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában