Nyíregyháza

2021.07.19. 14:00

Le kell csapni az albérletekre

Alig vannak új albérletek a piacon, aki keres, gyorsan kell találjon.

KO

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Rohamra egyelőre nem számítanak az albérletpiacon, de a kiadó lakások iránti érdeklődés egyre inkább élénkül a koronavírus -járvány utáni korlátozások feloldásával. Az előző két évben visszaesett a kereslet, a pandémia alatt az egyetemisták távoktatásban tanultak, sok cégnél pedig home office-ban dolgoztak az emberek, így sokaknak nem volt szükséges albérletet kivenni – mondta el Horváth Sára, a nyíregyházi Balansz Ingatlanstúdió tulajdonosa. Hozzátette, függetlenül attól, hogy nagyot ugrott a lakásvásárlási kedv, a huszonéves fiatalok általában albérletben kezdik az életet a párjukkal, elsősorban azok, akik nem tudnak lakást vásárolni.

Enyhe emelkedés

– Jelenleg ők a potenciális ügyfeleink. Ki-ki magának keres „fészket”, ám azok, akik jogi biztonságban szeretnék érezni magukat, az ingatlanirodán keresztül kötnek szerződést. Egyre többen – főleg a hosszú távú bérléseknél – a közjegyzői szerződés mellett voksolnak, mert az közokiratnak minősül. Korábban a megyeszékhelyen és a megye nagyobb városaiban (Kisvárdán, Nyírbátorban) a nagy multinacionális cégek középvezetői, munkatársai is keresték az albérleteket, sok irodának stabil ügyfeleik voltak, de a járvány miatt most ők sem utaznak a különböző telephelyekre, valószínűleg megoldják feladataikat távolról. Bizonyos szektorokban, mint az építőiparban vagy a mezőgazdaságban, családi házakat keresnek a vállalkozások, 5-6 fő elszállásolására alkalmas ingatlant, amit általában 6 hónapra vesznek ki dolgozóiknak. Ez nem is jelent könnyű feladatot számunkra, hiszen családi házakat nem nagyon, inkább társasházi lakásokat adnak ki albérletbe a tulajdonosok – jegyezte meg Horváth Sára. Hozzáfűzte, az utóbbi 3 évben a megemelkedett lakásárak miatt, már alig-alig vásároltak befektetői céllal ingatlant a megye nagyobb városaiban, emiatt új albérleteket kevésbé tudnak mutatni az érdeklődőknek. Így ha nyár végén roham is lesz, nem az újonnan kiadó lakásokért lesz „roham”. Az árakról elmondta, az ingatlan elhelyezkedése, alapterülete és felszereltsége az irányadó, a napokban az irodán keresztül egy 50 négyzetméteres lakást adtak ki Nyíregyházán havi 80 ezer forintért, de egészen szélsőséges árakról is hallott már az értékesítő, aki szerint régión­ként­, városonként is eltérő a díjszabás. Köztudott, hogy a felújított albérleteknél lehet érzékelni egy enyhe áremelkedést, de inkább csak a már meglévő bérlőkkel lehet azt elfogadtatni, az újak alaposan felmérik a piacot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában