forró mezők

2021.07.12. 11:30

A rekkenő hőségben sok a mezőgazdasági tűz

Egy megfelelő teljesítményű tűzoltó készülékkel is el kell látni a munkagépeket.

VNA

Forrás: Illusztráció/Katasztrófavédelem

Sokkal több mezőgazdasági tűzhöz riasztották az idén az ország tűzoltóit, mint tavaly ilyenkor: az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint az elmúlt hetekben 64 százalékkal több gabonatáblában keletkezett tűz, valamint 60 százalékkal több tarló- és 32 százalékkal több kazaltűznél kellett beavatkozniuk az egységeknek, mint egy évvel ezelőtt.

Az idén már 22 gabonatáblán és 30 tarlón keletkezett tűz, a leégett mezőgazdasági terület nagysága 210 hektár.

Tizenkilenc alkalommal égő kazlakat kellett oltaniuk a tűzoltóknak, a kigyulladt mezőgazdasági gépek száma pedig majdnem ugyanannyi, mint tavaly ilyenkor: eddig 21 gép kapott lángra.

Szigorú szabályok

– Hagyományosan Péter és Pál napján kezdődik hazánkban az aratás, ez a munka pedig tűzvédelmi szempontból is komoly felkészülést igényel – mondta el lapunknak Leskovics Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó alezredese és tűzoltósági főfelügyelője. – Az országos tűzvédelmi szabályzat határozza meg azokat a teendőket, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy minél kisebb kockázata legyen egy mezőgazdasági tűznek. Még az aratás előtt minden olyan gazdálkodónak, akinek ötnél több munkagépe van, sort kell kerítenie a járművek tűzvédelmi szemléjére, melyről bejelentési kötelezettségük van a katasztrófavédelemnek, valamint az erről készült jegyzőkönyvet el is kell helyezniük a gépekben.

Mielőtt munkához látnának, a mezőgazdasági dolgozóknak egy tűzvédelmi oktatáson is részt kell venniük.

– Tapasztalataink szerint legtöbbször az aratási munkák végén keletkezik a legtöbb tűzeset, hiszen a gépek ilyenkorra „elfáradnak”, túlterhelődhetnek – tette hozzá. – A megelőzés érdekében egy megfelelő teljesítményű tűzoltó készülékkel kell ellátni a munkagépeket, illetve kiemelten figyelni kell a karbantartásra is. Itt elsősorban az elektromos hálózatot, az akkumulátort, a kipufogót, az üzemanyag-ellátó rendszert, illetve azokat a kenést, zsírozás igénylő alkatrészeket kell ellenőrizni, melyeknek működése súrlódással, így hőtermeléssel jár.

Kigyulladt bálázógép

Az országos tűzvédelmi szabályzat azt is meghatározza, hogyan kell megkezdeni a mezőgazdasági munkákat: először a közutak és vasútvonalak mentén kell learatni a termést, egy megfelelő nagyságú – tehát legalább három méter széles – védőszántással. A speciális előírások arra is kitérnek, hogy egy üzemszünetnél a gépeket hogyan és milyen távolságra kell tárolni a gabonatáblától, hogyan kell elvégezni a kazalozást, illetve tiltják a dohányzást a táblán, annak közvetlen közelében és a munkagépek vezetőfülkéjében is.

– Ebben az évben eddig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy aratással, betakarítással kapcsolatos tűzesethez riasztották egységeinket: kigyulladt egy bálázógép, de szerencsére még időben észlelték a bajt, a bálázóhoz tartozó erőgépet sikerült időben eltávolítani, és végül a tűz „csak” a gépben és annak közvetlen környezetében okozott károkat – emelte ki Leskovics Zoltán. – Fokozottan figyelünk erre a területre, hiszen a mezőgazdasági tüzek megakadályozása mindannyiunk érdeke, és reméljük, hogy idén nem is lesz több hasonló eset a megyénkben.

Fontos a karbantartás

A tűzoltó alezredes arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt hőség mellett a megszaporodott tüzeket az elavult vagy nem jól karbantartott gépek is okozhatták. Hazánkban ugyanis nagyon heterogén az állományuk: a legmodernebb és minden extrával felszerelt eszközöktől az akár több évtizede „szolgáló” kombájnokig mindenféle korú és típusú megtalálható belőlük a földeken. Bár a legtöbb tűzkárt a korosodó járművek szenvedik el, az ellenkezőjére is vannak példák – már előfordult, hogy a megyei tűzoltóknak egy újonnan vásárolt, több tízmillió forintos gépet kellett oltaniuk.

– Tűz nemcsak az aratás, hanem az utána szükséges munkák alatt is előfordulhat: megyénkre jellemző, hogy évi egy-két alkalommal dohányszárítók is kigyulladnak – említette Leskovics Zoltán. – Nagyon fontos, hogy jelenleg is az egész országban érvényben van a tűzgyújtási tilalom, a szabályok betartásával pedig mindannyian sokat tehetünk azért, hogy minél kevesebbszer történjen meg a baj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában