Madrid

2021.07.19. 07:00

Nem szabnak határt a tivornyáknak

Nagyváti Zsolt szerint Madrid lakossága könnyen elfeledte a tavaly hullaházzá alakított jégpályát.

LTL

Forrás: Nagyváti Zsolt archívuma

Még most is rettenetes belegondolni: Spanyolországban 3 284 353 fertőzöttet és 75 459 halálos áldozatot regisztráltak április elsejéig. Ehhez képest június óta már nem kötelező a maszk használata szabad levegőn, nyitott területeken, de a zárt helységekben továbbra is viselni kell, ilyenek a boltok, az edzőtermek, az éttermek és a mozik.

Maszkban és anélkül

– A maszk elhagyását azzal indokolják, hogy a lakosság 59 százaléka már megkapta az első oltási adagot, ennek ellenére a Madrid utcáján sétálók 90 százaléka még maszkot visel. Ez valószínűleg a megszokás miatt van. Én is viselem rendszeresen, és a munkahelyemen is felteszem, kivéve, ha a helyemen ülök, és távolabb vagyok a többi munkatársamtól. A maszk nélkül sétáló személyek általában külföldiek, akik nyaralni jöttek, vagy a fiatalabb generáció képviselői – fejtegette a nyíregyházi kötődésű Nagyváti Zsolt, aki tíz éve költözött a spanyol fővárosba, ahol egy reklámügynökségnél csomagolásokat tervez nagyobb élelmiszercégeknek és bolthálózatoknak, emellett a Marlo Studio divatmárka társtulajdonosa is.

– A népesség beoltása a terv szerint, fennakadás nélkül és gyorsan halad: 22 millióan már rendelkeznek a komplett oltással, ez a teljes lakosság 46,7 százaléka. A 20–29 éves korosztály is kérheti az oltást, amire interneten kell regisztrálni, vagy automatikusan kapnak sms üzenetet, és a társadalombiztosítás rendszerén keresztül online elfogadhatják, elutasíthatják vagy pedig módosíthatják a felajánlott időpontot. Le lehet tölteni egy mobilos applikációt is, amin keresztül a beoltás után az uniós, nemzetközileg elfogadott, úgynevezett Covid–19-útlevelet is le lehet tölteni online vagy PDF-formátumban.

Spanyolországban a Pfizer-, a Moderna-, az AstraZeneca- és a Janssen-oltóanyagokat használják, és ezeket fogadják el.

– Itt nem jellemző az oltásellenesség, nagyon kevesen ódzkodnak tőle, de ők is inkább kivárnak, hiszen előbb-utóbb mindenki sorra kerül. Én nemrég kaptam meg a második Pfizer-oltásomat, semmilyen kellemetlen testi reakcióm nem volt, és már a második dózis után aznap elérhető volt az „útlevelem”.

Az utcán buliznak a fiatalok

Tény, hogy az oltások ellenére ismét nőnek a regisztrált megbetegedések számai Spanyolországban.

– Az én meglátásom szerint a sok turista, a fiatalabb generáció felelőtlen viselkedése és életstílusa, a félrevezető tájékoztatás miatt változnak az adatok negatív irányba – jegyezte meg Nagyváti Zsolt.

– A spanyol gazdaság nagyrészt a külföldi és a belföldi turizmusra épül, éppen ezért égető szükség van ennek a beindítására. Egyre többen érkeznek az országba, ami sajnos megnöveli a fertőzések lehetőségét. Habár az országba csak Covid–19-útlevéllel, 48 órán belüli PCR-teszt negatív eredménnyel, igazolt gyógyult Covid-fertőzéssel vagy ellenanyagteszttel lehet belépni, hallottam annak a hírét, hogy ennek a tüzetes ellen­őrzését nem igazán veszik komolyan sem a reptereken, sem pedig a határokon.

Egész Spanyolország területén gondot okoznak a fiatalok és az általuk rendezett szabadtéri bulik.

– Én Madrid centrumában lakom, egy téren, szóval a saját bőrömön tapasztalom mindezt. A kijárási tilalom megszüntetése és a kültéren kötelező maszkhasználat eltörlése óta az élet – és főleg az éjszakai élet – elviselhetetlen lett. Mivel az éjszakai szórakozóhelyek nincsenek nyitva (mondván, hogy nagy a fertőzés veszélye), így a fiatalok az utcán találkoznak, buliznak, és alkoholt fogyasztanak a maszk viselése nélkül – a biztonsági távolságtartás hiánya mellett. Nincs egyetlen éjjel sem, amikor ne lenne minimum 20-25 fős csoport a téren, amely egész éjjel ordibálással, néha hordozható hangszórókból szóló zenével zavarja a környék lakóit egészen reggelig.

A delta-variáns az oka

Spanyolországban kedden meghaladta a négymilliót a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma. A hirtelen emelkedés mögött a koronavírus jóval fertőzőbb delta-variánsának terjedése áll, különösen a be nem oltott fiatalok körében. A járvány­ügyi mutatók június közepétől kezdtek ismét rosszabbá válni. A fertőzöttek számának növekedése mellett ugyanakkor alacsony maradt a halálozások száma. Kedden 13 új halálesetet regisztráltak, amivel az elhunytak száma 81 033-ra emelkedett.

– Az sem ritka – főleg a hétvégéken –, hogy a résztvevők száma eléri az 500-700 főt is. A rendőrség egyszerűen tehetetlen, arra hivatkozik, hogy nincs elég embere, és nem tud minden éjjel 50-60 rendőrt kivezényelni egy-egy ilyen tivornyázáshoz, mivel ez egész Madridra jellemző, és Spanyolország minden városában előfordul.

– Barcelonában például nem ritka a több ezer fős éjszakai „botellón”, azaz az utcai ivászat. Sajnos, a médián keresztül ezek a fiatalok még támogatást is kapnak: nemrég láttam nyilatkozni egy madridi vezetőt, aki védelme alá vette őket, mondván, hogy túl sokáig voltak „bezárva”. Halkan jegyzem meg, mintha a népesség többi része nem lett volna ugyanúgy karanténban hosszú ideig, és nem szenvedne se anyagi se mentális nehézségektől. Úgy látszik, Madrid lakossága könnyen elfeledte a tavaly hullaházzá alakított jégpályát. Mert ilyen is volt...

Ez a felelőtlen gondolkodás több okra is visszavezethető.

– Szerintem a spanyol média nem tájékoztat megfelelőképpen arról, amit már nagyjából tudunk, hogy a fertőzés után maradhatnak vissza komplikációk. Egyre több poszt-covidos esetről hallunk világszerte. Éppen ezért nem értem, miért nincs az embereknek veszélyérzetük, holott a betegség hónapok múlva is nyomot hagyhat maga után a szervezetünkben. A spanyol éjszakai élet mindig is híres volt a szabadosságáról, az emberek egy része nincs tudatában annak: a vírus nem tűnt el. Az oltás ugyan ad egyfajta védettséget, és felkészíti a szervezetet egy esetleges találkozásra a vírussal, ám pont ez a generáció nincs még teljesen átoltva. Nemrég a tanév végi főiskolás osztálykiránduláson vett részt közel kétezer fiatal Mallorcán, és közülük 800-na Covid-fertőzöttek lettek.

Elengedték a gyeplőt

– A kilátások nem igazán pozitívak. Úgy érzem, hogy a felelős személyek elengedték a gyeplőt, és „lesz, ami lesz” alapon távolról figyelik az eseményeket. Bizonyos dolgokat érthetetlen módon korlátoznak (kulturális rendezvények, színház, koncertek), ám amit igazán kordában kellene tartani (éjszakai élet), annak nem szab semmi sem határt. Azért remélem, hogy lassan, de kilábalunk ebből a helyzetből, és minden visszaáll a régi rendbe, mert jelenleg ez így elviselhetetlen – hangzott a végszó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában