házgyár

2021.07.12. 14:00

Nyomában panelházak törtek az ég felé

A nyíregyházi felhőkarcolók atyja összesen 15 200 lakás építését vezette.

CsA

Forrás: Csáki Alexandra/Végh József archívuma

Jósaváros, Örökösföld, Érkert – a megyeszékhely legsűrűbben lakott részei ezek. Megannyi családnak szolgálnak otthonául az égbe törő panelházak, melyekben egyvalami biztosan közös: szinte kivétel nélkül Bíró László irányításával épültek meg. A nyugdíjas szakember a közelmúltban ünnepelte 85. születésnapját, de egy másik jeles évforduló is alkalmat adott a beszélgetésre, hiszen az idén fél évszázada, hogy megkezdődött a megyeszékhely első lakótelepe, a Jósaváros építése, aminek néhány hete emléket is állítottak.

Biciklivel tette meg az utat

– Szamoskéren születtem 1936-ban, hatan voltunk testvérek. A szüleim nehéz körülmények között neveltek bennünket, de úgy gondolták, hogy jobb lesz, ha mindannyian tanulunk, így kerültem 10 évesen Debrecenbe. Papnak szántak, így a református gimnáziumba akartak beadni, de mire odanőttem, megszűnt a képzés, ezért a Fazekas Mihály Gimnáziumba jártam. A gépipari technikumban szerettem volna továbbtanulni, de oda nem vettek fel, és átirányítottak a Varga utcai építőipariba. Ott ismerkedtem meg a szakmával – idézte fel a kezdeteket Bíró László, s rögtön hozzá is tette: akkoriban kis téglát raktak kis téglára, ma pedig már jellemzően nagy beton­elemekből alakítanak ki épületeket.

Bíró Lászlót papnak szánták a szülei, az élet azonban az építőipar felé terelte
Fotó: Csáki Alexandra

A nyíregyházi, a sátoraljaújhelyi és a mátészalkai egységek egyesítésével 1955-ben létrejött a SZÁÉV, a Szabolcs Megyei Állami Építőipari Vállalat, itt helyezkedett el.

– Ötvenhat után „raciztak”, két hónappal később magasabb bérrel visszavettek, de a következő évben bevonultam katonának. A leszerelés után, 1959-ben ismét munkába álltam. Nem sokkal később Seres Antal barátom Budapestre került, és engem neveztek ki a helyére építésvezetőnek. Akkoriban indult el az iskolaépítési program. Mátészalka, Fábiánháza, Nagyecsed, Ököritófülpös, Porcsalma, Csenger, Botpalád, Szatmárcseke, Vásárosnamény – ez volt egy kör, amit kerékpárral tettem meg minden alkalommal. Négy tantermes, hol földszintes, hol emeletes iskolákat építettünk nagy kedvvel, hogy a gyerekek normális körülmények között tanulhassanak. Mátészalkáról 1971-ben vezényeltek át Nyíregyházára.

Építésvezetőként egy egészen újfajta szakmát kellett megtanulnia, hiszen addig a paneles építési mód nem volt divat az országban.

– A telkek kisajátítása, a szőlősök, a gyümölcsösök kivágása után megkezdődött a munka a 17-es lakókörzetben, ami 1972-ben lakossági pályázat útján kapta a Jósaváros nevet. Határait keletről a Korányi Frigyes, nyugatról az Ószőlő, délről a Garibaldi utca, északon pedig a Csaló köz folytatásaként jelölték ki. Háromezer lakás szerepelt a tervek között megfelelő infra­struktúrával, kiszolgáló- és szociális létesítményekkel. Elsőként a hőközpont épült meg, majd a Korányi Frigyes utca 7-től 2-ig, az egyes szám a trafóállomás volt, ami biztosította a lakótelep energiaellátását. A hatalmas elemek a debreceni házgyárból érkeztek. Az első lakásokat fiatal orvosok kapták, akik később aztán önálló építkezésbe fogtak és saját házba költöztek. Nagyüzemben dolgoztunk, hiszen volt olyan év, amikor ötszáz lakást – tanácsit és OTP-st vegyesen – kellett átadnunk.

Külföldi megbízások

– Csúcsidőben hatszázan dolgoztak egy-egy épületcsoporton, hogy az átadásra minden elkészüljön. A KELETTERV tervei többféle lakástípust tartalmaztak, a Jósavárost az ötszintes társasházak jellemezték, de épültek középmagas házak is az Ungvár sétányon, a Korányi Frigyes és az Ószőlő utcán. Megjelentek a nevelési-oktatási intézmények, Nyíregyházán először itt alakítottak ki uszodát az iskolában. Ahogy a lakótelep benépesült, úgy lett egyre több út, üzlet, játszótér...

Hat és fél évvel az első „kapavágás” után felavatták a Jósavárost, az építők csapata pedig továbbállt, hogy a Ferenc körúton, majd a Vasvári Pál és Dohány utcán folytassák a munkát. Ezek után az állomás és környéke következett.

– Nem tudom megmondani, hány lakást építettünk az Érkertben – jegyezte meg a szakember –, de jóformán még be sem fejeztük, amikor elindult a Család utcán és környékén az örökösföldi lakótelep tervezése, az építés előkészítése. Amikor erről beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ez egy veszélyes üzem. Nagy volt a felelősség és még nagyobb a stressz, hiszen sokszor 6,5 tonnás elemeket emelgetett a daru a munkások feje fölött, szóval mindenkinek összpontosítania kellett.

– Közben három évet töltöttem az ukrajnai Csernovciban fő-építésvezetőként, egy gyönyörű ötcsillagos szállodát építettünk – 1986-ban, a csernobili atomkatasztrófa alatt is ott dolgoztunk – komorult el egy pillanatra Bíró László, akinek nem ez volt az első határon túli felkérése, korábban a debreceni házgyár termékeiből szintén egy szálloda és száz lakás kialakítását vezette Ungváron.

– Ezeknek a feladatoknak örültem, mert ha az ember hosszú ideig csak egy dologgal foglalkozik, beszűkülhet a tudása. Kérésemre Seres Antal igazgató megbízott a kórházzal szemben hagyományos módszerrel készülő kockaházak építésével, amit nagyon élveztem.

Hatvanegy éve együtt

A SZÁÉV felszámolása 1992-ben megkezdődött, Bíró László ezzel egy időben úgy döntött, ideje nyugdíjba vonulnia.

A Jósavárost ábrázoló tortával ünnepelték a kerek évfordulót
Fotó: Végh József archívuma

– Nyíregyházán összesen 15 200 panellakás építését vezettem. Ha átlagosan két és fél lakóval számolunk, akkor 38 ezer embernek segítettünk otthonra találni. Eközben a családom sokszor azt sem tudta, hogy hol vagyok. A feleségemet, Orosz Katalint még Mátészalkán ismertem meg, 19 éves volt, amikor összeházasodtunk, én a huszonnégyet töltöttem. Egy lányunk született, Beáta, aki követett a szakmában és építészmérnök lett, majd elvégezte a műszaki tanári képzést. Sokáig itt tanított az ipari iskolában, most Szigetszentmiklóson él és Csepelen dolgozik. Mindkét lánya férjhez ment, Fruzsina pszichológus, a kisfiuk, Barnabás hároméves – úgyhogy már dédunokánk is van –, Krisztina unokánk rekreációs szakon, majd a sportegyetemen végzett, ezen a területen dolgozik. Két évet töltöttek Amerikában, jelenleg Luxemburgban élnek a férjével. Bár mindannyiunkat nehézségek elé állított az elmúlt másfél esztendő, szerencsére jól vagyunk, és hamarosan újra összejön az egész család. Már nagyon várom, hogy ismét együtt lehessünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában