Túraesküvő!

2021.07.29. 17:26

Videó: Ilyen még nem volt! A Tisza-túrán fogadtak hűséget egymásnak!

Hozza a víz a nótaszót, lágyan ringatja a folyó a dallamot: „Lakodalom van a mi utcánkban” hirdeti, stílszerűen szólhatna úgy is, a mi Tiszánkon.

Az első hivatalos

Enélkül is nagyon különleges alkalom a mostani, hiszen nagyon ritkán fordul az elő, hogy a Nemzetközi Tisza-túrán esküvőt is tartsanak.

– Olyannyira, hogy nem is volt – mondja Haraszti Béla túravezető, aki a múlt század nyolcvanas éveitől lapátolja végig a túra útvonalát.

– Illetve mesélik a nagyon öreg túrázók, hogy talán valamikor az ősidőkben volt egy lagzi a túrán, de akárhogy kutattam, nem találtam ennek semmilyen írásos nyomát. A szóbeszédnek pedig vagy hiszünk, vagy pedig a legendák közé soroljuk. Az biztos, hogy ez a mostani, az 53. Nemzetközi Tisza-túra azért is bevonul a történelemkönyvekbe, mert nem Bustyaházáról, hanem Tiszabecsről indult a világjárvány miatt, meg azért, mert idén rendezzük az első hivatalos túraesküvőt. Tulajdonképpen nem is lett volna stílszerű máshol megtartani, hiszen Péter kicsi gyerekkorától résztvevője ennek a nyári kalandnak, évek óta ő is túravezető, meg is sértődtünk volna picit, ha más helyszínt választanak – mondja nevetve Haraszti Béla.

Az anyós hozta össze őket

A dombrádi strandon hatalmas a készülődés. Az ifjú párnak, Császár Péternek és Kelemen Blankának rengeteg a tennivalója. Délben már megvolt a polgári ceremónia rendkívül szűk körben Bujon, ahová a vőlegény való. Pár percet azért külön-külön mindketten szakítanak egy kis beszélgetésre.

– Az interneten ismerkedtünk össze – kezdi a történetet Császár Péter. – Nagyon sokáig csak beszélgettünk, mindketten óvatosak voltunk, korábban sok csalódás ért már minket. Két évvel ezelőtt Blanka anyukája mondta a lányának, hogy szerinte jóravaló fiatalember vagyok, mire várunk még. Tulajdonképpen ő hozott össze minket, mi tagadás, jól tette.

Péternek természetes közege a víz.

– Édesapám ötéves koromban hozott le először a Tisza-túrára, azóta 32 év telt el és szinte mindegyiken ott voltam.

– Egy kicsit nehezen indult a kapcsolatunk – veszi át a szót Kelemen Blanka. – Péter a megismerkedésünkkor kamionozott. Akkor még a szülőfalumban, Ricsén laktam a Tisza másik oldalán. Volt olyan hónap, amikor három napot volt itthon, ebbe az időbe kellett besűrítenünk mindent, amire szerencsésebb pároknak négy hetük volt. Most már itthon dolgozik, egy éve együtt is élünk.

Délután öt óra előtt pár perccel a vízitúrázók sorfalat állnak a parton, a szemben állók a levegőbe emelik evezőlapátjaikat, közöttük vonulnak át a fiatalok. A sor végén egy kiskutya is várja Pétert és Blankát. A csivava a Tisza-túra veteránja, 11 évesen már tizedik alkalommal vesz részt rajta.

17 óra 3 perckor hangzik el a mondat, Péter és Blanka házastársak. A Tisza eddig elválasztotta, most összekötötte őket. Az első hitvesi csókot taps kíséri. Nagyon sokáig ütődnek össze a tenyerek.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában