Otthonról haza

2021.08.17. 11:46

A nemzetnek nincsenek határai

Mint ahogy arról beszámoltunk, hétfőn Nyíregyházára érkeztek az Otthonról haza elnevezésű kerékpártúra résztvevői: a programhoz csatlakozók hét országból, tizenegy útvonalon indultak el, hogy augusztus 20-án a fővárosban találkozzanak.

Fotó: DODO FERENC

A beregszászi biciklisek kedden délelőtt a Hősök terén gyülekeztek, hogy megkoszorúzzák a nemzeti összetartozás nemrégiben felavatott emlékművét – a kerekezőket Nagy Csaba tárogatóművész muzsikája fogadta.

– A kerékpározás az egyik legnézettebb sportág világszerte, népszerűségét annak is köszönheti, hogy kicsik és nagyok egyaránt űzhetik – mondta köszöntőjében dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki az alig két héttel ezelőtt befejeződött olimpiával kapcsolatban úgy fogalmazott: a nemzeti színeinket képviselő sportolók sikereit látva 15 millió magyar szíve dobbant egyszerre.

– A sporton keresztül is erősíthetjük összetartozásunkat, az ilyen és ehhez hasonló programok pedig kiváló bizonyítékai annak, hogy egy-egy országnak vannak határai, a nemzetnek viszont nincsenek. Örülünk, hogy Nyíregyházát is útba ejtették, hiszen ez egy sportos város, amely nyitott az ilyen kezdeményezésekre. A sport az életünk fontos, elengedhetetlen része, ennek örömét és szeretetét pedig át kell adnunk a következő generációknak – mondta az államtitkár.

– A mi megyénk lakói is megszenvedték Trianon következményeit: ha ránézünk a térképre, láthatjuk, milyen nagy területek kerültek a határok túloldalára, családok ezreit szakítva ezzel szét. Kötelességünk segíteni az ott élőket, akiknek érezniük kell, hogy ők is a nemzetünk részei. Ezt szimbolizálja ez a fa, ami széleskörű összefogás eredményeként állhat itt – erről beszélt dr. Ulrich Attila, a megyeszékhely alpolgármestere, aki nemcsak történészként foglalkozott sokat a trianoni békekötéssel, a családja révén ugyanis ő is érintettje az I. világháborút lezáró diktátumnak. – Akárhányszor átlépjük az ország határait, elmesélem a gyerekeimnek a családunk történetét, és lehet, hogy már a könyökükön jön ki, de fontos tudatosítani bennük a múltunk máig következményekkel bíró történéseit – mondta az alpolgármester és hozzátette: az Otthonról haza program azt bizonyítja, hogy a magyarok, éljenek bárhol a világban, összefognak és együtt gondolkodnak. Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő felidézte a kettős magyar állampolgárságot lehetővé tevő törvény megalkotását, és úgy fogalmazott: felemelő érzés volt a részese lenni.

– Azóta már jogilag sincsenek anyaországban és határon túl élő magyarok, csak magyarok vannak. Ez volt a nemzeti újraegyesítés, azóta pedig a nemzeti büszkeség korszakában élünk, hiszen méltán lehetünk büszkék arra, amit az elmúlt években elértünk. Sikereink alapja az, hogy ragaszkodunk a szülőföldünkhöz, a Kárpát-medencéhez, és az ott élő magyarokhoz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában