Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.08.02. 15:24

Ismét elrajtoltak a petkalózok

KM

Fotó:

– Távolságban az idei lesz az eddigi egyik legrövidebb versenyünk, a szakaszok sem olyan hosszúak, ezért arra számítunk, hogy sokkal alaposabb lesz a munka, még akkor is, ha a végén a számok alacsonyabbak lesznek – árulta el lapunknak Tamás Zsolt, a PET Kupa versenyigazgatója, akivel hétfőn a IX. Felső-Tiszai PET Kupa megnyitóján beszélgettünk. Az idei futamnak 15 csapat vágott neki, akik elszántan gyűjtik majd a szemetet Tiszabecstől egészen Vásárosnaményig. A tavalyinál az a szám magasabb, de még mindig nem éri el a néhány évvel ezelőtti szintet.

Visszakerül a körforgásba

– A IX. Felső-Tiszai PET Kupán mintegy 350-en fordulnak meg az egy hét alatt, de ők sem egyszerre, naponta több mint 200-an lesznek jelen. A versenyt a teljes szakasz feltérképezése előzte meg, és azt tapasztaltuk, most is lesz mit összegyűjteni. Vásárosnaménynál segítünk majd a FETIVIZIG-nek a szemét válogatásában, sőt a PET Kupa abban is különbözik a többi szemétszedő akciótól, hogy a gyűjtött hulladék jelentős része a munkának köszönhetően visszakerül a körforgásba, és csak elenyésző mennyiség végzi a kommunális hulladék között – hangsúlyozta Tamás Zsolt, aki szerint nehéz megtippelni, mennyi szemét gyűlhet össze a futam alatt, de úgy véli, a 8 tonna mindenképp meglesz.

A futam megnyitóján jelen volt Lőrincz Gusztáv, Tiszabecs polgármester is, aki kiemelte: a versenyzők 15 folyamkilométert is megtesznek naponta, de sajnos nem mindig megfelelő a part menti települések infrastruktúrája, ezért azon kell dolgozni a jövőben, hogy egyre jobb körülmények fogadják az ide látogatókat.

– Az időjárás a petkalózoknak kedvez, ezért bízom benne, hogy eredményes lesz majd az az áldozatos munka, amit már kilencedik éve végeznek a folyó tisztaságának érdekében – bizakodott a polgármester.

Lenyűgözte a kezdeményezés

Az idén Szentkirályi Alexandra kormányszóvívó is ellátogatott a verseny megnyitójára, s nemcsak érdeklődőként tekintette meg a hajókat, de vízre is szállt a versenyzőkkel. Lapunknak elmondta, az akció indulása óta nyomon követi a PET Kupa eredményeit.

Úgy gondolom, az én generációmnak a korábbiaknál is fontosabb a környezetvédelem, és soha nem volt ennyire égető ez a kérdés, mint most.

–Tavaly Vásárosnaményban nézhettem meg a folyótisztító gépeket, akkor ismerkedtem meg a petkalózokkal, akik az akkori hóesésben is kitartóan dolgoztak. Az elkötelezettségükből már akkor is sokat kaptam, és elhatároztam, hogy az idén én is részt veszek a futamon. Teljesen más az íróasztal mögül olvasni egy ilyen akcióról, mint személyesen megtapasztalni: egészen elképesztő, hogy milyen lelkes a társaság, és milyen kreatív hajókat építettek pár nap alatt a semmiből – osztotta meg lapunkkal az első PET kupás élményeit a kormányszóvivő.

További részletek a Kelet-Magyarország holnapi számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában