Horgászat

2021.08.12. 11:37

Kipipálhatta az afrikai harcsát

A lecsókolbásztól a nyers csirkezúzáig mindenféle csalit vitt magával a horgász.

MML

Egy közel hat kilogrammos afrikai harcsával

Forrás: Molnár András archívuma

Rendszeresen beszámol élményeiről lapunknak Molnár András kálmánházi horgász is. Mint tavaly elmesélte, kimondottan tokhalra horgászott, mert olyan halat korábban még sohasem fogott. Miután a bakancslistáján kipipálta a tokhalat, újabb halfaj megfogását tűzte ki célul, s ez nem volt más, mint az afrikai harcsa.

A lecsókolbásztól a csirkezúzáig

– Az idén nyáron jött el számomra az afrikai harcsázás ideje. A tőlem nem olyan messzire található tiszavasvári Kacsás-tóra látogattam el. A víz ismeretlen volt a számomra, még sohasem horgásztam itt, információm sem volt róla, így csak magamra hagyatkozhattam. A halőrházhoz közeledve figyelmesen néztem a vizet, amin az afrikai harcsa forgásaira utaló jegyeket láttam, így nem volt kérdés, hogy hová üljek majd le. Még előző nap összeállítottam a felszereléseket: az egyik egy felszíni, method ­waggler úszós, a másik pedig egy fenekező, open end, vagyis nyitott henger kosaras végszerelékből állt – tájékoztatta lapunkat Molnár András.

– A dögevőknek szánt kaja májas-halas etetőanyagból és pelletekből tevődött össze. Csaliból széles választékkal készültem. A lecsókolbásztól a nyers csirkezúzáig mindent vittem magammal, de egyértelműen az élő csali volt a nyerő: gilisztacsokor és csonticsokor vízközt felkínálva fenekező szerelékkel. Nem sok afrikait fogtam, mert kísérleteztem, illetve sok rontott kapásban volt részem. Az biztos: 4-es horognál kisebbet nem teszek fel. Dél körül megállt a harcsa, mert hidegfront érkezett, így az utolsó másfél órát pontyozásra szántam: a négy kapásból három meg is lett. A legközelebb busát is szeretnék fogni. Hogy sikerül-e, az a jövő kérdése – tette hozzá Molnár András.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában