Mátészalka

2021.08.25. 11:30

„Mostanra eljutottunk odáig, hogy a munkaerőhiányt kell kezelnünk”

Többéves közös munka és együtt gondolkodás eredményéről számoltak be Mátészalkán.

KM

Dr. Hanusi Péter beszámolt a mátészalkai eredményekről

Fotó: Pusztai Sándor

A térségben 273-an jutottak álláshoz, 99 vállalkozás kapott támogatást.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban létrejött paktum célja olyan képzési és foglalkoztatási programok megvalósítása volt, amelyek közvetlen és célzott segítséget nyújthatnak ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű álláskeresők, inaktívak és közfoglalkoztatottak visszakerüljenek a munkaerőpiacra.

A Szabolcs 05. foglalkoztatási paktum eredményeit bemutató sajtótájékoztatón dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere azt mondta, mára eljutottak odáig, hogy a munkaerőhiányt kell kezelniük.

– Jól emlékszem, a 2014-es kampány egyik kulcsszava a munkahelyteremtés volt, mostanra azonban eljutottunk odáig, hogy a munkaerőhiányt kell kezelnünk – szögezte le elöljáróban a Szabolcs 05. foglalkoztatási paktum eredményeit bemutató keddi sajtótájékoztatón dr. Hanusi Péter. Mátészalka polgármestere és az önkormányzati fejlesztési társulás elnöke rámutatott: a paktum nagyon fontos programeleme volt az elmúlt négy, négy és fél évnek.

Munkásszálló épülhet

– Azért sikerült – a baktalórántházi és csengeri paktummal együtt – összesen 960 millió forintos támogatáshoz jutnunk, mert a térségi adatok, az álláskeresők, közfoglalkoztatottak aránya magáért beszélt. Mára azonban eljutottunk odáig, hogy a legfrissebb adatok szerint Mátészalkán az álláskeresők aránya 4,1 százalék, s ha ebből a közfoglalkoztatottakat is levesszük, akkor gyakorlatilag nincs munkanélküliség a városban. Ott tartunk, hogy a munkaerőhiány fejlesztéseket veszélyeztethet Mátészalkán, így a megoldás nem várhat sokáig. A jövő héten tárgyalok egy olyan humánerőforrás-közvetítő cég képviselőivel, akikkel munkásszállók létrehozásán is el kell gondolkodnunk – árulta el dr. Hanusi Péter. Hozzátette, a cél persze az lenne, hogy a más településeken dolgozók a városban vállaljanak munkát, ezért fontos, hogy a térség önkormányzati vezetői hangsúlyozzák: már helyben is egyre inkább versenyképesek a bérek. A térségben élők pedig megkapják a szükséges segítséget ahhoz, hogy betöltsék a szabad helyeket.

A partnerség kialakítása

Takácsné Kázsmér Enikő partnerségi koordinátor ismertette a paktum célját és a 2017–2021 közötti közös munka eredményeit.

– A foglalkoztatási paktumban Mátészalka és tizenhat környező település, Fülpösdaróc, Géberjén, Győrtelek, Hodász, Jármi, Kántorjánosi, Kocsord, Nagyecsed, Nyírcsaholy, Nyírmeggyes, Nyírparasznya, Ópályi, Ököritófülpös, Papos, Rápolt, valamint Tiborszállás vett részt. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban létrejött paktum célja olyan képzési és foglalkoztatási programok megvalósítása volt, amelyek közvetlen és célzott segítséget nyújthatnak ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű álláskeresők, inaktívak és közfoglalkoztatottak visszakerüljenek a munkaerőpiacra. A projekthez képzőintézmények, gazdasági társaságok, állami és civil szervezetek, önkormányzatok, a megye munkaerő-piaci szereplői csatlakozhattak. A paktum alapja tehát a partnerség kialakítása, fejlesztése és összefogása volt, az, hogy tagjai közös érdekeik mentén hangolják össze és valósítsák meg fejlesztési céljaikat.

– A támogatási formák között szerepelt képzés, de Mátészalkán és térségében leginkább az elhelyezkedést segítő bér- és bérköltség, illetve a 90 napos munkatapasztalat-szerző támogatások voltak népszerűek. A munkáltatóknak cserébe vállalniuk kellett a támogatott időszak felével megegyező továbbfoglalkoztatást. A projekt során egy ember vett részt képzésben, 273-an jutottak álláshoz, 943-an részesültek munkaerő-piaci szolgáltatásban és kilencvenkilenc vállalkozás kapott támogatást – részletezte Takácsné Kázsmér Enikő, s hozzáfűzte: az együttműködésnek köszönhetően a mátészalkai térség munkaerő-piaci helyzete stabil, és hosszú távon nő a foglalkoztatottsági szint.

Közvetlen kapcsolat

Kovács Sándor szerint a paktumnak köszönhetően közvetlen kapcsolat alakult ki a foglalkoztatók és az önkormányzatok között. A térségben jelenleg 6–8 százalékos a munkanélküliség. Egy 3–6 százalék közötti munkavállalói réteg átképzése és foglalkoztatása már ki tudná szolgálni a tényleges munkaerő-piaci igényeket. Ebben a térségben az agrárium, a támogatott háztáji gazdálkodás megfelelő képzést követően sokaknak adhatna munkát helyben – jegyezte meg az országgyűlési képviselő, aki úgy gondolja, a különböző programokban részt vevők között szükség lenne egyfajta tapasztalatcserére.

A beszámoló végén a paktumban érintett települések vezetői és a térség munkáltatói megosztották egymással az észrevételeiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában