digitális világ

2021.08.05. 17:30

Nem követi a tudatosság a fejlődő piacot

A lakosság egyre nagyobb része rendel az internetről, de csak kevesen ügyelnek a biztonságra.

MI

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

A KSH nemrég közzétett elemzése szerint az uniós átlagnál is több időt töltenek a magyarok a közösségi oldalakon, és óriási léptékben emelkedett az online vásárlók száma is. Ezen számok mellett azonban baljós adatok is szerepelnek, hiszen a biztonságra továbbra sem ügyelnek eléggé a hazai netezők: az elemzés szerint a felhasználók több mint fele semmilyen lépést nem tesz az adatai védelme érdekében, márpedig a világhálón nagy számban akadnak adathalász oldalak vagy csaló webáruházak.

Az online vásárlás népszerűségéről és az adatvédelemről Balogh Bence mérnök-informatikussal beszélgettünk. A szakember több weboldalt is üzemeltet, így kiterjedt tapasztalattal rendelkezik. Kérdésünkre elmondta, az adatvédelem fontosságára és a közösségi média tudatosabb használatára az iskolában lehetne a leghatékonyabban felhívni a fiatalok figyelmét.

Fejlődött a webshoppiac

– Ha középiskolában lenne egy komplex program, akkor nemcsak a ifjúság, hanem az idősebb korosztály is többet tudhatna erről, hiszen a diákok hazavinnék a tudást a szülőknek és a nagyszülőknek. A pandémia alatt sokkal több időt töltöttek az emberek a világhálón, gondoljunk csak bele: többet beszélgettek másokkal a neten, hiszen a korlátozások miatt nem volt lehetőség annyit találkozni, az internetről sokan rendeltek ételt, és az oktatás is az online térbe költözött – részletezte Balogh Bence.

A KSH elemzése szerint a lakosság 60 százaléka vásárolt tavaly az interneten, ami több mint 10 százalékos emelkedés az előző évhez képest, és ami még érdekesebb, hogy a hazai számok az EU-s növekedést is jócskán meghaladták. A szakember szerint ennek nem feltétlenül a járványhelyzet az oka: az emberek rájöttek, mennyivel kényelmesebb a neten vásárolni, ráadásul egyre többen ismerik a jogaikat és a szabályokat, tisztában vannak a 14 napos elállási idő fogalmával, ami növeli a forgalmat.

– Bármit is rendelünk, két héten belül visszaküldhetjük, ez egy óriási lehetőség, és nyugalmat, biztonságot ad az embereknek. Hatalmasat fejlődött a hazai webshoppiac is, egyre több cég akar web­áruházat üzemeltetni, az igazán nagy szereplők pedig óriási összegeket költenek reklámokra. A magyar kisvállalkozások is előszeretettel lépnek ki erre a piacra, azt azonban ki kell emelni, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez még gyerekcipőben jár. Több céget is megkerestünk ezzel kapcsolatban, de zárt ajtókon kopogtattunk, ugyanis a jelentős fizikai forgalom miatt nem volt szükségük webáruházra. Úgy tűnik, vidéken még népszerűbb személyesen vásárolni, de a fővárosban és az ország nyugati felén hódít az online vásárlás – hangsúlyozta a szakember, akitől azt is megtudtuk, az online vásárlások számának növekedésével nem lettek sokkal tudatosabbak az emberek.

– Érdemes a fogyasztóvédelmet felkeresni, ha elbizonytalanodunk egy webáruházzal kapcsolatban, ugyanis egy ingyenes felületen vagy telefonon tanácsot kérhetünk tőlük. Azt is fontos kiemelni, hogy a fogyasztóvédelem oktatóvideókat is készít, amelyek minden korosztálynak segítséget nyújthatnak az internetes vásárlásokkal kapcsolatban felmerülő kérdésekben. A webáruházak számának növekedésével egyre nehezebb eldönteni, hogy melyik a megbízható, és továbbra is óriási probléma, hogy sokan ugyanazt a jelszót használják minden webes felületen. Egy kód megszerzésével minden fiókhoz hozzáférhetnek a csalók, ami nagyon súlyos következményekkel járhat – hívta fel a figyelmet Balogh Bence.

Drágák a fizikai tárhelyek

Nem csak a webáruházak, a felhőalapú szolgáltatások is sokkal népszerűbbé váltak a közelmúltban, s úgy tűnik, az ezeket övező kezdeti bizonytalanság is a ködbe veszett. Balogh Bence szerint várható volt ez a növekedés, hiszen a fizikai tárolóeszközök elképesztő mértékben megdrágultak.

– A digitális oktatás és a home office hatására elkapkodták a laptopokat és a külső merevlemezeket, s az emelkedő kereslet, valamint a készlethiány miatt felkúsztak az árak. Sokan rádöbbentek, mennyivel egyszerűbb a felhőben tárolni az adatokat, és az olcsóság mellett a biztonság is fontos szempont. Nem csupán az átlagfelhasználók, de a szakemberek is inkább az adattárolás e formáját használják manapság. Persze érdemes megbízható szolgáltatót választani, hiszen bár biztonságosak e felületek, nincs kizárva, hogy illetéktelen kezekbe kerülhetnek a fájljaink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában