Helyi közélet

2021.08.17. 17:06

Nemes célért lőttek a vadászok

– Ez már a második alkalom, hogy a jótékonysági vadászat adományát átvehetjük, ami jelzi, hogy a vadászok számára fontos az egészségügy, a sokszor emberfeletti gyógyító munka támogatása – mondta dr. Szondi Zita.

BM

Fotó: [email protected] +36305431120

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója emlékeztetett rá, a tavalyi első átadáson arról vizionált minden jelenlévő – köztük dr. Adorján Gusztáv volt főigazgató is –, hogy egy év múlva egy sokkal jelentősebb összeggel támogathatják a gyermekosztályt. A profi szervezettséget és elkötelezettséget látva ennek nemcsak az esélye volt meg, hanem valósággá is vált, hiszen a megyei vadászok és támogatók jóvoltából több mint 7 millió forint gyűlt össze.

– Ez hatalmas összeg, példaértékű, ahogy a vadászok a hobbijukat össze tudták kötni egy országos, s mára már nemzetközivé bővült jótékonysági akcióval. A jótékonysági vadászat adományát a gyermek­osztály Beteg Gyermekekért Alapítványa csaknem 4 millió forinttal egészítette ki, így egy modern videogasztroszkóp rendszert tudtak megvásárolni – jegyezte meg a köszönet szavai mellett a főigazgató arról, hogy miként ért célba a felajánlás.

Felelősséggel az emberekért

– Ez országos összehasonlításban a második legnagyobb adomány, amit örömmel és jó szívvel adunk át – ezt már Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője jelentette be, a szervezet koordinálja mind a 19 megyében a december 27-ei vadászatot. Minden esetben a részt vevő vadászok száma, valamint a további felajánlások határozzák meg az adomány összegét.

– Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar vadásztársadalom évente bizonyítja jó szándékát és segítőkészségét, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével pedig nagyon elégedett vagyok, ez egy erős megye, amit rendkívüli kohézió jellemez – fogalmazott az ügyvezető. A jótékonysági vadászat nem titkolt másik célja, hogy javítsanak a vadászok általános társadalmi megítélésén, mert a tapasztalatok szerint egyes sztereotípiák, téves ideológiák miatt nem mindig beszélnek róluk pozitív kon­textusban.

 

– Meg akartuk mutatni, hogy a vad és a természet mellett kiemelten fontos számunkra az ember is, a jótékonysági vadászattal megmutatkozik a vadásztársadalom igazi arca, nyitott közösség, mely értéket és hagyományt teremt, társadalmi felelősséget vállal – hangsúlyozta Fejes László, és meggyőződéssel állította, hogy ez a program erős és felfelé ívelő pályán fut, példát mutathat más szervezeteknek is.

– Bízom benne, ahogy telnek az évek, évről évre egyre nagyobb adományt tudunk majd átadni a gyermekosztály munkáját segítve, a gyerekek gyógyulást támogatva – adott reményének hangot az ügyvezető, az országos összesítésből pedig kiderült, eddig a jótékonysági vadászatokkal 82 millió forintot adtak, adnak át a kórházaknak, s 108 új orvosi eszközt vásároltak a pénzből.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megye négyezret meghaladó vadászközösségéből tavaly december 27-én 4 helyszínen 232-en vettek részt a vadászaton, a nevezési díjak, illetve felajánlások – nem egy esetben több százezer forint – teszik lehetővé, hogy most ilyen összeggel támogathatjuk a Jósa András Oktatókórházat – mondta Szurovcsák András, a Felső-Tisza-vidéki Vadgazdák Szövetségének elnöke, aki Támba Miklós alelnökkel mindent megtett annak érdekében, hogy egy nagyon sikeres vadászatot zárhassanak. – Büszkék vagyunk a vadásztársainkra, s azt is tudjuk, lehet meg tovább fejlődni, nem titkolt célunk, hogy akár a négy­ezres létszámot is elérjük a jótékonysági vadászatokon – fejtegette az elnök, aki úgy véli, még több helyszín kijelölésével folyamatosan bővíthetik a résztvevők számát, s mindenki visz magával még egy vadászt, egy nagyon nemes és fontos cél érdekében.

Modern videogasztroszkóp

– Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egyszerre lehetek adományozó és adományozott is – árulta el dr. Dicső Ferenc, a gyermekosztály vezető főorvosa, aki vadászként ott volt a december végi rendezvényen, s be is mutatta kedden a videogasztroszkóp rendszert, amely már a legmodernebb technológiát képviseli.

– Ezzel már egy hónapos kortól egészen 18 éves korig diagnosztizálhatjuk a gyomor- és bélbetegségeket. Ami a felnőttek esetében mindössze 5-10 perc, az a gyerekeknél az altatás miatt 45-50 percet vesz igénybe – mondta, és a kisujját mutatva érzékeltette, mindössze ennek háromnegyede a csecsemők nyelőcsövének az átmérője, ezen keresztül kell endoszkóppal elvégezni a gyomor- és bélbetegségek diagnosztikáját, bizonyos esetekben a gyógykezelését is, amire ez az eszköz tökéletesen alkalmas, hetente 3-4 gyermeknél végeznek ilyen vizsgálatot.

– A civil szervezeteknek nagyon komoly szerepe van egy társadalomban, amit az ilyen események tökéletesen bizonyítanak – emelte ki Dicső főorvos, aki búcsúzóul hozzátette: jövőre nagyon szeretnének új ultrahangkészüléket, ennek ára több mint 30 millió forint, ám a civil és vadászösszefogás csodákra lehet képes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában