Nyíregyháza

2021.08.27. 14:00

Nyíregyházi háziorvos is részt vesz az új Covid elleni készítményt tesztelésében

Ön is csatlakozhat a vizsgálati csoporthoz.

BM

Dr. Zilahi Zsolt mutatja az új, kísérleti koronavírus elleni tablettát

Fotó: Pusztai Sándor

A szájon át szedhető Covid elleni gyógyszer klinikai vizsgálatának második és harmadik fázisában Magyarország is részt vesz. A hat hazai helyszín közül az egyik itt van Nyíregyházán.

A Pfizer kérte fel dr. Zilahi Zsolt háziorvost, kardiológus főorvost, hogy legyen tagja a készítmény tesztelését végző csapatnak. Az ő praxisában tíz koronavírusos beteg kaphatja meg a tablettákat, a részletekről a háziorvost kérdeztük.

Augusztus 23-ával a budapesti Semmelweis Egyetem is csatlakozott ahhoz a nemzetközi szintű klinikai vizsgálathoz, amelynek célja egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető, vizsgálati fázisban lévő készítmény hatékonyságának igazolása. De nem csak a fővárosban érhető el a kísérleti gyógyszer, ugyanis dr. Zilahi Zsolt nyíregyházi háziorvos, kardiológus főorvos is részt vesz a vizsgálatban.

Második és harmadik fázis

– Még márciusban Amerikában kezdődött a tesztelés első fázisa, melynek lezárultával a második és harmadik fázist már több beteg bevonásával több országra is kiterjesztették, világszerte összesen négyszáz vizsgálóközpontban, hazánkban pedig hat helyszínen – sorolta dr. Zilahi Zsolt, aki megtiszteltetésnek tarja, hogy a Pfizer kérte fel arra, vegyen részt a klinikai vizsgálatokban. Háziorvosként és kardiológusként is pontosan látta, hogy a koronavírus milyen súlyos szövődményeket, s több ember halálát okozta, ahogy azt is, hogy poszt-Covid-szindrómaként szívizomgyulladás, szívritmuszavar miatt is sokan szorultak orvosi, kórházi ellátásra.

– A koronavírus most is itt van köztük, a vírusvariánsok egyre több embert betegítenek meg, most arra van lehetőségem, hogy tíz beteg bevonásával vizsgáljuk: a szájon át szedhető vizsgálati készítmény csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát a közelmúltban Covid–19 betegséggel diagnosztizált olyan emberek körében, akiknél alacsony vagy fokozott a tünetek súlyosbodásának kockázata.

A csoportba kerülés feltételei

Dr. Zilahi Zsolt elmondta azt is, olyan személyeket lehet bevonni – önkéntesként – a vizsgálatba, itt az ő praxisában is, akik nemrég tapasztalták a Covid tüneteit, öt napon belül lett pozitív a Covid-tesztjük (ez az első, hogy megfertőződtek a vírussal), nincsenek súlyos tüneteik, nem kaptak, és nem is tervezik, hogy a vizsgálat ideje alatt koronavírus elleni vakcinát kapjanak, valamint elmúltak 18 évesek.

– Jelenleg nincs jóváhagyott orális, azaz szájon át szedhető gyógyszer a Covid–19 betegségre. Aki részt vesz a vizsgálatban, nemcsak önmagának, hanem globálisan is segítséget nyújthat a koronavírus legyőzéséhez, ahhoz, hogy az emberek a lehető legkevesebb szövődménnyel, kórházi ellátás nélkül gyógyulhassanak meg a már milliók életét követelő SARS-CoV-2-fertőzésből – hangsúlyozta dr. Zilahi Zsolt, s hozzátette: a tablettából öt napon át kell 12 óránként egy szemet bevenni, azaz naponta kétszer 1-et. Minden esetben a kezelőorvos dönti el, hogy a hagyományos terápia mellett vagy helyette alkalmazza az új készítményt, azonban koronavírus elleni kezelés nélkül senki sem marad. Folyamatosan, naponta ellenőrzik, monitorozzák a betegeket, majd következik egy 28 napos utánkövetés, hogy pontosan felmérjék az egészségi állapotukat.

– A vizsgálatot az OGYÉI hagyta jóvá az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának pozitív állásfoglalása alapján – jegyezte meg dr. Zilahi Zsolt. A klinikai vizsgálattal kapcsolatban minden további információ az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által jóváhagyott betegtájékoztató anyagban érhető el, de a nyíregyházi háziorvostól is kérhető bővebb tájékoztatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában