Legfőbb kincs az egészség

2021.08.11. 14:00

Sosem késő egészségesre váltani

Több helyszínen előadásokkal, szűrésekkel várják az érdeklődőket.

KO

Kardos Lászlóné vérnyomását mérik, ajánlották neki a rendszeres, napi többszöri kontrollt

Fotó: Pusztai Sándor

Nincs két egyforma előadás, még ha a téma ugyanaz is, soha sem tudjuk, melyik kulcsmondat, milyen üzenet tereli a pácienst egészségtudatos útra. Ezért fontos, hogy az alapellátásban továbbra is hangsúlyt fektessünk a prevenciós programokra – mondta Pekár Attila ápoló, a Nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság munkatársa. Hétfőn előadásokkal, szűrésekkel várták a Szent István úti rendelőintézetbe az érdeklődőket, egy több helyszínes, 5 alkalomból álló programsorozat indult útjára.

Egy tűszúrás, és máris mutatta a vércukormérő készülék Marika néni vércukorszintjét, majd a vérnyomásmérés jött, és végül a véroxigén-vizsgálat. A gyors szűrések közül a 77 éves idős hölgy vérnyomása volt kissé megemelkedett, minden más az egészséges határok között mozgott. Mint kiderült, Marika néni asztmás, emiatt még inkább ajánlott számára a naponta többszöri vérnyomás-ellenőrzés – hangzott az ajánlás az egészségügyi szakembertől, aki rákérdezett a néni vérnyomáscsökkentő gyógyszerére is, ugyanis fontos, hogy hatásos dózist szedjen a beteg.

Aki akar, változtathat

Az ingyenes szűrést Nyíregyházán az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság Szent István úti rendelőintézetében tartották hétfőn, az „Unokák és nagyszülők együtt, közösen az egészségért” elnevezésű rendezvény keretében.

Kardos Lászlóné, Marika néni 77 éves, még sportol, egy nyugdíjas-egyesületet vezet, amelynek tagjaival eljárnak gyalogolni, rendszeresen mozognak. Odafigyel magára, mert szerinte az idősek koruknál fogva is hordozzák a népbetegségek rizikóit. Úgy véli, ma már elegendő információ jut el a korosztályához, így aki akar, változtathat, és egészségtudatosan élhet.

– A pandémia rávilágított arra: fontos jó kondícióban tartani magunkat, aktívan élni, egészségesen étkezni, mert a testileg-lelkileg karbantartott embereket vagy elkerülte a vírus, vagy könnyebben épültek fel a betegségből. Az egyesületünkbe járó tagok közül néhányan „legyengültek” a járvány alatt. Az idősebbek nem igen mertek kimozdulni, amíg a két oltást nem vették fel, a mozgásszegény életmód miatt kiújultak mozgásszervi bántalmaik. Az oltásokat érdemes felvenni, hogy szabadon találkozhassunk szeretteinkkel, emellett arra biztatom az idősebbeket, használják ki, hogy egyelőre nincs a nyakunkon a negyedik hullám, és menjenek el a szűrésekre – zárta a beszélgetést Marika néni, miközben lekerült róla a pulzoximéter-érzékelő.

Nem fáj, de megbetegít

– Az alapellátás a gyógyítás első védvonala, ahol fel kell hívni a figyelmet a betegségek megelőzésére. Minden, a maihoz hasonló rendezvény célja, hogy első kézből, ismert szakemberektől, hiteles információkat nyújtson a lakosság számára – mondta Pekár Attila. Az ápoló Nyíregyházán az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság munkatársa, a projekt egyik szervezője.

– Sokan nem szeretnek orvoshoz járni. Ugye ismerős fogalom a fehérköpeny-szindróma, amikor valaki már csak attól is izgul, hogy be kell lépnie egy orvosi rendelőbe. Ilyenkor még a vérnyomását sem tudjuk megmérni a páciensnek normálisan, mert szaporábban ver a szíve, s fals adatokat kapunk. Ellenben, ha például egy előadóterembe invitáljuk őket, már szívesen végighallgatnak egy edukációs előadást, és szorongás nélkül elmennek a mobil szűrésekre is. Ez a mozgatórugója ezeknek a rendezvényeknek, amelyeken lehet, hogy egy-egy téma nem teljesen ismeretlen a hallgatóság számára, de elég egyetlen kulcsmondat is ahhoz, hogy megfogja az érdeklődőt, és életmódot váltson vagy felkeresse a szakorvost, ha muszáj. Ugyanis orvoshoz is akkor megy el a beteg, amikor már „ ég a ház”, fájdalmai vannak, vagy súlyos következményei a kezeletlen betegségeinek. Néma gyilkosnak nevezik a magasvérnyomás-betegséget, ami nem fáj, de a szövődményei halálos kimenetelűek lehetnek, sokáig nem ad tünetet a súlyos szív- és érrendszeri betegség sem.

– Tizennyolc évig mentőápolóként dolgoztam. Egy alkalommal egy élelmiszerboltból kaptunk riasztást, ahol rosszul lett egy fiatal lány. Szerencsére nem esett kómába, de a vércukra 1,2 volt. Drasztikusan leesett. Itattunk vele egy pohár kólát, ott az üzletben hirtelen az volt kéznél. Pár perc múlva a cukor­értéke normalizálódott, 6,9-re ugrott. Elképesztő, hogy mennyi cukor van az üdítőitalokban! Ez is bizonyítja. Nem győzzük elmondani az embereknek, hogy a kettes típusú cukorbetegség kialakulásáért a túlzott szénhidrátfogyasztás is felelős. Ma is téma volt a diabétesz, mindhárom típusáról beszéltem, remélem felkeltettem a résztvevők figyelmét a betegség veszélyeire – tette hozzá Pekár Attila.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában