Mátészalka

2021.08.01. 13:58

Startol a megyei párlatverseny

A pálinkalovagok egy év kényszerszünet után készülhetnek újra hungarikum-hírverő rendezvényeikre.

GB

Fotó: Galambos Béla

Pandémiamentes őszelőben és benne Tarpán az Új Pálinka Ünnepének napjára szép időben bízik a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, melynek lovagjai a napokban tartották az idei közgyűlésüket Mátészalkán.

Nem okozhatott nagy fejtörést a tavaly megválasztott új elnök, dr. Cservenyák László számára összeállítani a beszámolót a rend elmúlt esztendei tevékenységéről, mivel a gyülekezést korlátozó és a tagság által önként vállalt egészségóvó rendszabályok gyakorlatilag semmittevésre ítélték a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesületet is.

Lökést kaptak

A rend elnökének „szentélyében”, a Szatmári Múzeumban összegyűlt pálinkalovagok a rendezvényekben ország-világszerte ínséges tavalyi év után többek között döntöttek a 2021. évi pálinka- és párlatversenyük színvonalas megszervezéséről is. Ehhez nem kis lökést adott a Szent István Pálinka Lovagrend veszprémi rendezvénye, amelynek magas színvonaláról volt alkalmuk meggyőződni és a tapasztaltakról a közgyűlés előtt beszámolni a magyar királynők városába néhány héttel ezelőtt ellátogatott szatmár-beregi lovagok küldötteinek is.

Díjmentes nevezés

A közgyűlésen a lovagrend nagymestere, Cservenyák László bejelentette, hogy Tarpa nagyközség vezetésével egyeztetve, az idei Szatmár-Beregi Szilvanapot a hagyományokhoz híven szeptember utolsó szombatján, 25-én rendezik meg. A színes programfolyam része lesz ezúttal is a pálinkalovagok celebrálta Új Pálinka Ünnep, melynek keretében adják át az augusztus másodikán elstartoló megyei pálinka- és párlatverseny győzteseinek járó érmeket. A versenyminták leadására egy hónap áll rendelkezésre, azokat ugyanis legkésőbb 2021. szeptember 3-ig kell eljuttatni Mátészalkára, dr. Cservenyák Lászlónak a Szatmári Múzeumba (4700 Mátészalka, Kossuth utca 5., tel.: 44/502-646), illetve Nyíregyházán Nagy Gábor egyesületi titkárhoz (4400 Nyíregyháza, Botond utca 24., mobil: 06/20/397-1915). Nevezési díjtól ezúttal eltekintenek a szervezők. Az összegyűlt minták minőségét szeptember 10-én bírálja el Tarpán az erre speciális tudásában fölfrissített lovagi zsűri. Ugyanezen a napon dönt majd a lovagrend az Új Pálinka Ünnepen felavatandó új tagjának a személyéről is.

Sűrű a program

Ami az előtte álló hónapokat illeti, több rendezvényre is meghívást kapott a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend. Az egyesület közgyűlése döntött, ott lesznek augusztus 21-én 10 órától a Sóstói Múzeumfaluban rendezett Zsindelyes fesztiválon, az előreláthatóan augusztus 27-én sorra kerülő mátészalkai Fényes Napok felvonulásán, és részt vesznek a Gyulai Pálinkafesztivál első napján, szeptember 16-án a lovagrendek nemzetközi felvonulásán is.

Még csak körvonalazódik, de elképzelhető részvételük a Vadászati Világkiállítás vásárosnaményi rendezvényeinek egyik, a helyi gasztronómiát népszerűsíteni hivatott, októberi napján is.

A lovagrend közgyűlését követően a múzeumigazgató nagymester avatott tárlatvezetése mellett a lovagok egy csoportja megtekintette a Szatmári Múzeummal átellenben közelmúltban megnyitott, új mátészalkai látványosságot: a Tony Curtis-emlékszobát és -kávézót, valamint a villamosítástörténeti kiállítást, továbbá a szintén ebben az ikonikus épületben helyet kapott baba- és játékgyűjteményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában