Helyi közélet

2021.09.03. 07:56

A művészet is gyógyít

Dr. Gloviczki Péter professzor nemzetközi díjat kapott csütörtökön.

Marik Sándor

A Semmelweis Budapest Award rangos nemzetközi díjat vette át csütörtökön Budapesten dr. Gloviczki Péter érsebész, az amerikai Mayo Klinika emeritus intézetigazgató professzora. A díjat 2009-ben alapították, és évente egy, világszerte elismert eredményeket felmutató, az élvonalból is kiemelkedő külföldi tudós kaphatja. Az első kitüntettek között több Nobel-díjas tudós neve szerepel. Dr. Gloviczki Pétert a legnagyobb karriert elérő magyar származású érsebészként ismeri a szakma. Nyíregyházán született, 74 éves, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 1972-ben a diploma mellé megkapta a legkiválóbbaknak adományozható aranygyűrűt is.

Támogatás a fiataloknak

A budapesti Városmajori Érsebészeti Klinika orvosaként ösztöndíjasnak pályázott az Amerikai Egyesült Államok egyik legjobb egészségügyi intézményeként rangsorolt Mayo Klinikára. Ösztöndíjas évei után 1987-től ugyanott kinevezett orvos, később az Érsebészeti Központ vezetője volt. Aktív évei alatt több mint tízezer műtétet végzett. Jelentős a tudományos munkássága: szakmai folyóiratot szerkeszt, tankönyveket ír, az Érsebészeti Társaságok Világszövetségének vezetőségi tagja, egy időben annak elnöki tisztét is betöltötte.

Pályája során soha nem feledkezett meg szülőhazájáról, számtalan orvostanhallgató, rezidens, fiatal szakorvos külföldi tanulmányútját szervezte és támogatta.

Varázsgömb és szike

Tudományos és szakmai együttműködések sora köthető a nevéhez. Magyar–amerikai közös szervezésű kongresszusokkal, szakmai szimpóziumokkal, gyakorlati továbbképző kurzusokkal segítette a hazai szakemberek ismeretanyagának bővítését. Az egyetemen tartott csütörtöki ünnepségen dr. Merkely Béla rektor méltatta a kitüntetett életútját és adta át az elismerést. Dr. Gloviczki Péter díszelőadásában az érsebészet új módszereiről, valamint a művészetek gyógyító hatásáról beszélt, kiemelve a Mayo Klinika példaértékű tapasztalatait. Végül bemutatták a professzor életútjáról szóló könyvet, amelyet Kő András írt Varázsgömb és szike címmel, utalva az érsebész „bűvész múltjára”: 1962-ben kategóriagyőztes volt az első Ki mit tud? televíziós vetélkedőben.

Borítókép: Dr. Gloviczki Péter és dr. Merkely Béla rektor | Fotó: a szerző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában