Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.09.19. 15:30

Ahogy a koronavírus, a tbc sem ismer határokat

Országos átlagban megyénkben továbbra is magas az új tbc-s betegek száma. Új eszközökkel és a szakmai tudás átadásával közösen lépnek a tbc terjedése ellen.

KM

Dr. Halász Orsolya a gyermekkori tbc hazai ellátásáról tartott előadást | Fotó: Pusztai Sándor

Fotó:

A Jósa András Oktatókórház a Munkácsi Gyermekkórházzal közösen indít el egy határon átnyúló projektet a tbc-fertőzések terjedésének megelőzésére.

– Ahogy a koronavírus, úgy a tbc sem ismer határokat, s ennek a projektnek az eszközfejlesztés és tudásátadás a célja annak érdekében, hogy a megelőzésben, a diagnosztizálásban és a gyógyításban is még jobb eredményeket érjünk el – fogalmazott köszöntőjében dr. Szondi Zita.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója hiánypótlónak nevezte azt a digitális röntgen- és szűrőkészüléket, ami a Megyei és Városi Tüdőgondozóba érkezik, évek óta nagy szükség van rá. Egy olyan kombinált, nagy tudású digitális röntgent is vásárolnak a támogatásból, amely a kórházban a gyerekek korszerű vizsgálatát teszi lehetővé.

Komán Attila fejlesztési igazgató számszerűsítette is a projektet, amelynek összköltségvetése 941 ezer euró, ebből 467 ezer euró a nyíregyházi, 380 ezer pedig a munkácsi kórház fejlesztésére fordítható, az uniós forrás mellett állami támogatásból valósulhat meg a program. Ennek keretében készül egy háttértanulmány és szükségletelemzés is, valamint Nyíregyháza ad majd otthont a szakmai és gyakorlati tréningeknek.

A tbc szempontjából a veszélyeztetettebbek a nehéz anyagi helyzetben, rossz szociális körülmények között élők, a hátrányos helyzetűek, de ne gondolja senki, hogy jó szociális körülmények között élő ember védve van a betegségtől, mert mint a legtöbb fertőző betegség, ez is emberről emberre terjed

– mondta dr. Kerényi Ildikó főorvos.

Kifejtette: alattomos betegség, mert nagyon speciális tünetei nincsenek és viszonylag hosszú lappangással jelentkezik, s amikor már a véres köpet is megjelenik, az már egy előrehaladott folyamatra utal.

Új, modern eszközök

– A gyermekkorosztályban szerencsére jól állunk – s ezt erősítette meg előadásában dr. Halász Orsolya is – , de a környező országokban magasabb a tbc-s betegek száma mind a felnőttek, mind a gyerekek körében, az összefogás és információáramlás tudja megállítani a fertőzés továbbterjedését – említette a főorvos.

Dr. Halász Orsolya a gyermekkori tbc hazai ellátásáról tartott előadást | Fotó: Pusztai Sándor

Ezt erősítette meg prezentációjában dr. Bíró Erzsébet, a Munkácsi Gyermekkórház igazgatóhelyettese, aki elmondta: magas náluk a légzőszervi fertőzés miatti halálozás.

– Az új röntgen, az új bronhoscóp, valamint az antibiotikus spektrum meghatározására alkalmas densilameter nagyon fontos lesz a gyógyító munkájukban, ahogy a szakmai együttműködés és tapasztalatcsere is komoly lépés lehet abban, hogy Kárpátalján is csökkenjen a tbc-s betegek száma, eredményesebb legyen a megelőzés és a betegség diagnosztizálása.

A határ túloldalán 2019-ben 7,2 tbc-s gyerek jutott 100 ezer lakosra, hazánkban évente átlagban 20 megbetegedés van az egész országban, nálunk nagyon jó az oltási fegyelem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában