Ízvilág

2021.09.05. 15:30

Az ételeibe az érzéseit is belefőzi

Stiller Tamásnak régi vágya teljesül: megjelenik a szakácskönyve.

SZA

Forrás: Archívum

Stiller Tamást aligha kell bemutatni olvasóinknak: a legtöbben a Duna televízió Család-barát magazinjából ismerhetik, de ő az Ovikert Program ötletgazdája és megvalósítója, illetve a Chef a családban weboldal szerzője is, akivel hetente találkozhatnak az egyik egri rádió hallgatói.

Fotó: Archívum

Annak az útnak, ami a Nyíregyházi Főiskola kommunikáció-művelődésszervező szakától a gasztronómia felé vezette, voltak előzményei: gyerekkorában sokat állt az édesanyja és a nagymamája mellett a konyhában, és mivel vidéken nőtt fel, a zöldségeket, gyümölcsöket is korán megismerte – mint lapunknak korábban elmondta, emiatt tartja fontosnak, hogy a mai gyerekek életéből ne maradjanak ki ezek az élmények: ezt szolgálja az országos Ovikert Program, melynek segítségével az óvodák palántához jutnak, a kicsik pedig megtanulják, hogy kerül a zöldség az asztalra. Tamás főiskolásként kolibulikon főzőcskézett, később nyaranta kuktáskodott a Balatonnál, és bár nem a főzés állt az élete középpontjában, sok hazai főzőműsort nézett.

Hitelesség, tudás, egyediség

– Mindig volt bennem hiányérzet, leginkább azért, mert úgy éreztem, hogy ezek csak egy szűk réteghez szólnak. Szerettem volna olyan tartalmakat készíteni, amelyek láttán a nézők kedvet kapnak a főzéshez, ezért 2009 áprilisában elindítottam a Chef a családban weboldalt – mesélte lapunknak Tamás, aki az elmúlt évek alatt rengeteget tanult, és nemcsak a gasztronómiáról, de az online megjelenésről és a közösségi médiáról is. Tartalommarketinggel is foglalkozik, számos partnere munkáját segíti tanácsadóként, és nem javasol nekik mást, mint amit ő maga is szem előtt tart: nem a terméket kell elsősorban eladni, hanem saját magát.

Úgy véli, ehhez hitelességre, tudásra és egyediségre van szükség, de nélkülözhetetlen a szakmai elhivatottság és a szenvedély is. Ezt a tudást hasznosítva a saját megjelenéseit is patikamérlegen kimérve adagolja, pontosan tudja, mikor, mit és hogyan kell megmutatnia a követőinek. A pályafutása most újabb mérföldkőhöz ért: februárban megjelenik az első szakácskönyve, amivel egy régóta dédelgetett álma válik valóra – azt mondja, már több évvel ezelőtt lejegyezte, mit ír majd az első oldalra. És hogy miben lesz más a kötete, mint a boltok polcain lévők?

Szakosodni kell

– Nagyon fontos, hogy mit tesz hozzá a receptekhez a szerző személyisége, de számít a stílus, az írói véna, az is, hogy a kötet mennyire hiánypótló, és az sem mindegy, maga a séf szimpatikus-e. Lényeges, hogy az ételek egyszerűek, a hozzávalók pedig könnyen beszerezhetők legyenek, az elkészítés módját pedig érthetően kell elmagyarázni. Impresszionista lelkületű főző ember vagyok, és ez a könyvben is visszatükröződik majd, én az ételeimbe az alapanyagok mellett érzelmeket is beleteszek. Úgy vélem, ahhoz, hogy egy séf kialakíthassa a saját stílusát, szakosodnia kell, az ugyanis nehezen elképzelhető, hogy valaki ugyanolyan jól készíti a főzelékeket, mint húsokat vagy süteményeket. Nálam négy fő terület van: a grillek, tészták, a kenyér és a szezo­nális ételek – én ezekhez értek leginkább, ezekből szeretném kihozni a maximumot. Mindig is az volt a célom, hogy az évtizedes, berögzült étkezési, főzési szokásokat megváltoztassam. Megpróbálom rávenni az olvasókat, nézőket és hallgatókat arra, hogy próbáljanak változatosan főzni, legyenek kreatívak és hogy érezzék: főzni jó. Szeretném, ha ezen a téren az emberek kiszélesítenék a látókörüket, hogy ne legyen egysíkú az, amit a konyhában csinálnak. Tippeket, ötleteket adok, de konkrét kérdésekre is válaszolok. Fontosak a visszajelzések, és nagy öröm, amikor egy-egy recept megosztása után többen is megírják, hogy elkészítették az adott ételt és ízlett nekik – mesélte Tamás, és hozzátette: nem tudna mást csinálni, ha nem főz vagy süt, azon gondolkodik, hogy bizonyos ételeket hogyan lehetne új verzióban elkészíteni. Viszi magával a lendület, és nagyon sok ötlete van, ennek pedig nemcsak a szakmai partnerei és a követői örülnek, de a családja is, hiszen a kezdetek óta mindig saját munkáját tálalja fel otthon.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában