Apáczai-iskola

2021.09.17. 14:58

Francia sanzonnak is tapsolt a nagykövet

Pascale Andréani köszöntötte az ország első és egyetlen francia kéttannyelvű általános iskolájának diákjait.

Fotó: [email protected] +36305431120

Egy francia menüett dallamai töltötték meg péntek délelőtt a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tornatermét, a barokk zene pedig táncosokat is vonzott: az intézmény diákjai így köszöntötték a hozzájuk látogató Pascale Andréanit, Franciaország magyarországi nagykövetét, Jacqueline Pleissist, a budapesti Francia Intézet együttműködési és kulturális attaséját, dr. Tóthné Czelvikker Katalint, a Magyar-Francia Ifjúsági Alapítvány igazgatóját, s a többi megjelent vendéget, akik azért keresték fel az iskolát, hogy az új tanév kezdetén köszöntsék Magyarország első és egyetlen francia kéttannyelvű általános iskolájának tanulóit.

Sanzon és népdal

Az idén szeptemberben már két évfolyamon sajátíthatják el a francia nyelvet és kultúrát a tanulók, hiszen a képzés egy évvel ezelőtt indult. Az angol és a német kéttannyelvű oktatás mellett új színfolt Nyíregyházán a francia-magyar két tanítási nyelvű forma, amely lehetőséget teremt arra, hogy már kisgyermekkorban kialakuljon, majd fenn is maradjon a nyelvtanulás iránti érdeklődés.

Az osztályokat anyanyelvi lektor is segíti, aki kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy a gyerekek helyesen, pontosan szólaljanak meg franciául. A két tanítási nyelvű osztályokban a diákok több közismereti tárgyat ezen a nyelven tanulnak, így ismerkednek meg a francia nép kultúrájával, történelmével.

A diákok pénteken számos művészeti ágban megmutatták tudásukat, így az illusztris vendégek hallhattak francia sanzont, népdalt, de egy mini színdarab és több hangszeres előadás is színesítette a programot.

A nyelv az összekötő kapocs

Andó Károly intézményvezető elmondta, a kéttannyelvű oktatás rövid idő alatt népszerű lett, és mert a tanulók remek eredményeket érnek el az országos versenyeken, és sokan szereznek nyelvvizsgát, a szakmai munkával a szülők is nagyon elégedettek.

– E sikerek leginkább annak köszönhetőek, hogy az ide járó gyerekek jó képességűek, akiket kiváló pedagógusok oktatnak, s akiket a szüleik is mindenben támogatnak – mondta az igazgató, aki nemcsak a nagykövet és a tankerület támogatását köszönte meg, hanem dr. Nemes Attiláét, a Michelin Hungária Kft. nyíregyházi gyárának igazgatójáét is. Úgy fogalmazott: a cég és az iskola között a francia nyelv az összekötő kapocs, a gyár segítségével az elmúlt években számos új eszközzel gazdagodott az Apáczai-iskola.

A programok végén Pascale Andréani szólt a gyerekekhez, de előtte megköszönte az élményt, amit a produkciókkal szereztek neki. – Amikor két évvel ezelőtt itt jártam, még csak egy ötlet volt a kéttannyelvű oktatás elindítása, de én már akkor is biztos voltam benne, hogy mindez nem marad meg a tervek szintjén. Nagykövetként óriási öröm látni, hogy az intézményben ilyen magas szinten oktatják a francia nyelvet, ahhoz pedig külön gratulálok, hogy a pedagógusok felfedezik a gyerekekben rejlő tehetséget és segítik őket abban, hogy a képességeiket kibontakoztathassák – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában