Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.09.08. 17:14

Megújult a timári óvoda

Torna-, fejlesztő és nevelőtestületi szobával bővült a három csoporttal működő intézmény épülete.

VNA

Fotó: DODO FERENC

– Régi vágyunk teljesült ezzel a felújítással, hiszen az óvoda épülete már olyan mértékben leromlott és elavult volt, hogy az intézmény működése is veszélybe került – mondta el Rabatin Ildikó, Timár polgármestere, amikor hivatalosan is átadták a település megújult napköziotthonos óvodáját szerdán.

A polgármester kiemelte: az ingatlan felújítása sok-sok éve időszerű volt már, hiszen a rendkívül rossz állapotú épület több helyen beázott, valamint a fűtés-, a világítás-, a víz-, és a szennyvíz-rendszere is elavult.

Három forrás

– Többször is pályáztunk egy új óvoda felépítésére, majd amikor nem jártunk sikerrel, csak abban bízhattunk, hogy valahogy felújíthatjuk a mostani épületet – tette hozzá.

– A Magyar Falu Programban 2019-ben 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptunk, ebben a pályázatban azonban csak az építészeti, az épületgépészeti és a villamosenergiai költségek szerepeltek a tervek között, a régi épület részleges felújításával, illetve annak bővítésével egy tornaszobával. Már akkor tudtuk, hogy ezekre munkákra és a beruházás során felmerülő egyéb költségekre a támogatás összege nem lesz elegendő, ugyanis ahogy elkezdődött a felújítás, újabb és újabb hibákkal szembesültünk.

– Ezeket orvosolni kellett, így 2020-ban a felmerülő többletköltségekre újabb pályázatot adtunk be, és nyertünk még 22 millió 723 ezer forintot. Ahhoz pedig, hogy az óvoda teljes körűen megújulhasson, 50 millió forint önerőt is biztosított az önkormányzat. A meglévő ingatlan renoválása mellett összesen 123 négyzetméterrel lett tágasabb az óvodánk. A tornaszoba megépülése biztosítja, hogy három csoporttal zavartalanul működhessen az intézmény, hiszen korábban a tornafoglalkozásokat a csoportszobákban kellett megoldaniuk az óvodapedagógusainknak.

Megújult környezet

– Hároméves kor után kezdődik meg a gyerekek intézményes, közösségi nevelése. Ez az egyik legfogékonyabb korszak, amikor a gyermekek személyisége, valamint a felnőttkor több fontos attitűdje, viselkedésmintája kialakul – mondta el a helyszínen az megfelelő színvonalú óvodai körülmények fontosságáról dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

– A magyar óvodapedagógusok munkája világszínvonalú: türelmesen válaszolnak a gyerekek kérdésire, terelgetik őket a helyes magatartás irányába. Minden tiszteletet és megbecsülést megérdemelnek, akik a gyermekek nevelését és fejlesztését választották hivatásul.

Nagyon fontos, hogy az emberek ott találhassák meg a boldogulásukat, ahová születettek, és ehhez az kell, hogy a falvakban is magas színvonalú szolgáltatásokat tudjunk biztosítani.

– Ha képesek vagyunk mindemellett infrastruktúrát, járdát, utakat, közműveket is fejleszteni, akkor nem lesz miért elhagyni a szülőfaluját senkinek – emelte ki a Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke.

– Egy évvel ezelőtt azon fáradoztunk, hogy egy egész óvodát ideiglenes helyre költöztessünk a Szabolcs Vezér Általános Iskolába: 58 gyermek ellátását kellett megoldanunk a megszokottól eltérő körülmények között – mondta el Kiléberné Türk Enikő, a Timári Napköziotthonos Óvoda intézményvezetője.

– Sok emléket őriz ez az épület, amely megérdemelte már az új arculatot. Az idei nevelési évet három csoporttal, fejlesztő-, torna- és nevelőtestületi szobával, valamint új vezetői irodával kezdhettük el. Hálásak vagyunk mindenkinek, akik segítettek nekünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában