Tiszavasvári

2021.09.10. 17:08

Ne feledjük az ünnepnapok üzenetét!

Az előző évhez hasonlóan a koronavírus-járvány miatt az idén sem rendezhették meg a megyenapot hagyományosan az 1092-es Szabolcsi Zsinat évfordulóján, május 20-án. A jeles ünnepnek pénteken Tiszavasvári adott otthont.

KM

Fotó: DODO FERENC

A meghívott vendégeket elsőként Szőke Zoltán polgármester köszöntötte a református templom előtti Szentmihály téren.

– Tiszavasvárinak fontos, hogy újra szerves része legyen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének, volt ugyanis egy nyolcéves időszak, amikor a város elzárkózott. Ez visszavetett minket, de a bölcs helyi embereknek köszönhetően 2018 óta újra egy nyitott, barátságos, vendégszerető településsé válhattunk. Mostanra Tiszavasvári ismét aktív szereplője a megyének.

Hit, szorgalom, tenni akarás

– A megyenapi ünnepségnek kiemelkedő szerepe van az identitásunk ápolásában – vette át a szót Seszták Oszkár. A megyei közgyűlés elnöke kifejtette: legfontosabb küldetésük immár tíz éve a főként TOP-os fejlesztési programok támogatása, koordinálása.

Továbbmegyünk azon a pályán, melyre ráálltunk az utóbbi években, hogy behozhassuk a hátrányt, amit a történelem, a trianoni tragédia okozott a megyében. Az itt élők szorgalma, tenni akarása, jövőbe vetett hite adott mindehhez.

– Ez a megye sokat követel azoktól, akik ide születtek. Sajnos nekünk, szabolcsiaknak, szatmáriaknak, beregieknek többet kell dolgoznunk, sokszor kevesebb pénzért – de ezek a nehézségek eltörpülnek azon pizitívumok mellett, amelyek miatt szeretünk itt élni – emelte ki köszöntőjében dr. Vinnai Győző.

Az országgyűlési képviselő hozzáfűzte: elég csak egy pillantást vetni az értéktárunkra, hogy kiderüljön, mi mindenre lehetünk büszkék.

Azért dolgozunk, hogy az ittenieknek könnyebb legyen, és ugyanolyan lehetőségekkel, infrastruktúrával rendelkezzenek, mint az ország más részein élők.

Keretbe foglalják az életünket

– A közösség ereje építi önmagát és a környezetét, s nem szabad elfelejtenünk az ünnepnapok és történelmünk üzenetét sem. Előbbiek keretbe foglalják az életünket, a múltunk eseményei, s hagyományaink pedig büszkeséggel töltenek el. Értékeink megőrzése és megismertetése közös feladatunk – hangsúlyozta ünnepi beszédében Oláh Gábor, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára.

– Azt tapasztaljuk, hogy 2010-től, amióta egyre nagyobb teret engedtünk a megyei önkormányzatoknak az uniós források felhasználására, a programok, fejlesztések megtöbbszörözik az értéküket.

Az elmúlt hét évben több mint 150 milliárd forint érkezett Szabolcs-Szatmár-Beregbe, és a kormány arról döntött, hogy a következő ciklusban is legalább ekkora összeggel segítjük majd a megye felzárkózását

– jelentette be Oláh Gábor.

Az ünnepség zárásaként kitüntetéseket, díjakat adtak át a megye kiemelkedő munkát végző szakembereinek, közéleti személyiségeinek.

A megyenapon átadott díjak, kitüntetések, elismerések

„Pro Comitatu” kitüntető díj: dr. Németh Péter címzetes múzeumigazgató; dr. Adorján Gusztáv Tamás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház néhai főigazgatója (posztumusz)

Kozma Pál-díj: Felföldi László római katolikus megyéspüspök

Gaál Lajos-díj: Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke

Lónyay Menyhért-díj: Zsoldos Balázs Attila, a Frontalit Kft. ügyvezetője

Westsik Vilmos-díj: Pásztor András, a Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezetője

Kiss Áron-díj: Veres Jánosné, a Nyírbátori Kerekerdő Óvoda intézményvezetője

Kölcsey Ferenc-díj: Buzogány Béla, a Mátészalkai Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

Kállay András-díj: dr. Karakó László, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. nyugalmazott ügyvezető igazgatója

Korányi Frigyes-díj: dr. Füle Erzsébet, a Jósa András Oktatókórház nyugdíjas főorvosa

Újlaky István-díj: Huszti Judit, a Szatmári Egyesített Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézmények igazgatója

Kovács József-díj: Révész Attila, a Várda Labdarúgó Akadémia sportigazgatója

Szentpétery Zsigmond-díj: Liget az Örökségünkért Egyesület

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Ezüst emlékérme: Szalainé Biró Katalin, a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium intézményvezetője; dr. Rácz Ferenc, a Jósa András Oktatókórház I. Belgyógyászati Osztály részlegvezető főorvosa

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Bronz emlékérme: Végh Endréné, a Penyigei Eszterlánc Óvoda és Konyha nyugdíjas vezető óvónője; Kéninger András, a Nyírség Trans Kft. ügyvezető-tulajdonosa

Vasvári Pál kitüntető díj, emléklap: Vincellér Tibor, a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület elnöke; Németh Zoltán tűzoltóparancsnok és a Tiszavasvári Önkormányzati Tűzoltóság

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában