Közoktatás

2021.10.04. 14:50

A keserűség ellenére vannak eredmények

Egyre több pedagógus hiányzik a rendszerből, ezért vonzóbbá kell tenni a pályát.

Fotó: Dodó Ferenc

A közoktatás helyzetéről, a tanárhiányról és a kezdő pedagógusok béréről mis szó volt hétfőn a Pedagógusok Szakszervezete nyíregyházi tanévnyitó fórumán. Szabó Zsuzsa, a szakszervezet elnöke lapunknak elmondta, a fórumon az alapszervezeti titkárok vettek részt, akik az óvodákban, iskolákban dolgoznak.

– Valamennyien elmondhatták, hogy a munkahelyükön milyen problémákkal szembesültek a pandémia kirobbanása, 2020 márciusa óta. Ezáltal első kézből kaphattunk információkat az oktatás jelenlegi helyzetéről, s a gondokat hatékonyabban oldhatjuk meg. Járjuk az országot, és minden megyében meghallgatjuk a kollégákat, s a szerzett információkra építve dolgozzuk ki azt a stratégiát, ami a továbbiakban irányt mutat nekünk. Beszámoltam a jelenlévőknek a koronavírus kitörése óta elért eredményekről. A járvány kezdetén megállapodást kötöttünk, hogy az oktatásban résztvevők közül senki sem veszíti el a munkahelyét. Nem csupán a pedagógusokra gondolok, hiszen a nevelést, oktatást segítő kollégák, mint például a takarítószemélyzet, a karbantartók szintén nagyon fontosak. A megállapodás az óvodától kezdve a középiskolák dolgozóiig mindenkire vonatkozott. Az egészségvédelem területén is komoly eredményeket értünk el: az olyan intézkedések, mint a lázmérés, a tanárok oltása kiemelt figyelmet kaptak, hiszen nem csupán a tanárok, hanem a gyerekek és a családok egészségéről volt szó – részletezte Szabó Zsuzsa.

Súlyosbodik a helyzet

Az elnöktől azt is megtudtuk, béremelésről még nem született megállapodás, mivel a sztrájkbizottsági tárgyalásokat a pandémia miatt korábban leállították.

– Az egészséget mindennél fontosabbnak tartottuk, de egy tíz százalékos ágazati pótlékot elértünk. A Klebelsberg Központtal egyre jobb a kapcsolat, a középiskolai felvételik időszakában a dolgozatok javítását és az ügyeleti díjakat is kifizették a tanároknak, száz százalékos táppénzt is kaptak, de mindezt jogszabályban még nem rögzítették. Továbbra is fenntartjuk a bérkövetelésünket, hiszen egy pályakezdő pedagógus nettó 150 forintot keres, amiből albérlet és egyéb költségek mellett nem lehet megélni. Összehasonlításképpen a pályakezdő diplomások átlagbére nettó 230 ezer forint. Óriási probléma, hogy a pedagógus álláshelyek 8 százaléka betöltetlen, jelenleg mintegy 12 ezer ember hiányzik az oktatásból. A helyzet a jövőben súlyosbodni fog, ugyanis az adatok szerint évente hozzávetőleg kétezer fiatal pedagógus vár minősítésre, a többiek elvesznek a képzés alatt, vagy egyéb okból hagyják el a pályát. Azt látjuk, jövőre több mint négyezren mennek nyugdíjba, szemben a kétezer belépővel, s a következő öt évben 22 ezer kolléga tűnhet el a rendszerből – hívta fel a figyelmet a szakszervezet elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában