Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.10.13. 07:09

A tüdőrákot túl lehet élni!

A szűrési programra október végéig jelentkezhetnek az 50 év feletti egykori és jelenlegi „nagy” dohányosok.

KM

Forrás: JAOK

A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház (JAOK) is csatlakozott ahhoz az országos szűrőprogramhoz, amelyben a tüdőrák korai felismerése érdekében nem röntgent, hanem alacsony sugárdózisú CT-felvételt készítenek.

– A tüdőrák gyakran alattomosan, tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak előrehaladott, már nem műthető stádiumban fedezik fel. Ezért van nagy jelentősége a tüdőrákszűrő programnak – mondta lapunknak dr. Baranyai Beatrix annak apropóján, hogy a szűrővizsgálat határidejét október végéig meghosszabbították. A program célja, hogy minél kevesebben haljanak meg tüdőrákban.

Jelentkezési feltételek

– A tüdőrák korai kiszűrésére kevésbé alkalmas hagyományos tüdőszűréssel szemben az alacsony sugárdózisú CT (LDCT) vizsgálattal a más módszerrel rejtve maradó elváltozásokat is ki lehet mutatni – hangsúlyozta a JAOK Radiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. Megtudtuk, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből eddig több százan jelentkeztek a programba, s több esetben olyan elváltozást találtak, ami további vizsgálatokat igényelt.

– A programban alacsony sugárterhelésű komputertomográfiával (CT-vel) végzünk szűrővizsgálatot, ami ingyenes, kellemetlenséget nem okoz, káros következményekkel nem jár. Feltétele, hogy a jelentkező 50–75 év közötti legyen, a tüdődaganat jelét ne mutassa, jelenleg is dohányozzon, vagy 10 éven belül szokott le a dohányzásról, élete során 25 éven át napi 1 csomag cigarettát elszívott, s az elmúlt 24 hónapban nem vett részt mellkas-CT-vizsgálaton.

A vizsgálatot a JAOK CT-laboratóriumában munkanapokon végzik el 14 és 15 óra között. A vizsgálathoz időpont-egyeztetés szükséges! Előjegyzés kérhető Ajler Attiláné koordinátortól – hétfőn, kedden és szerdán 8 és 9 óra között – a 20/665-2382-es telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában