Nyíregyháza

2021.10.26. 14:00

Az orruknál fogva vezetik a múzeumfalu vendégeit

Tematikus napokkal várja az őszi szünetben a gyerekeket a skanzen.

KM

20211016 Nyíregyháza Csattant a karikás ostor és csaholtak a terelőkutyák a sóstói skanzenban, mert ma a kilátogatók a pásztorok nem mindennapi életébe leshettek bele. Fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország

Az őszi szünetben sem hagyja magára a családokat a Sóstói Múzeumfalu – sőt! A nyíregyházi skanzen a Múzeumok Őszi Fesztiválja részeként október 26–29. között közös szünetelésre hívja azokat, akik aktívan szeretnék eltölteni a vakációt.

Rögtönzött hangverseny

A programok mindennap valamilyen tematika köré épülnek, kedden, azaz ma 10-től délután négy óráig frissen sült sütőtök illata lengi be a szabadtéri néprajzi múzeum minden zegzugát. A szezo­nális finomságból természetesen jut minden látogatónak, akiket tanoncként beavatnak a bőrösmesterség alapvető fogásaiba. S ha ez nem lenne elegendő, közös felfedezőjátékra, egyfajta „állatlesre” invitálják a családokat, akik megfigyelőképességüket a népművészet állatábrázolásainak felkutatásakor tehetik próbára.

Senki se szagolja... vagy mégis? Az orré lesz a főszerep október 27-én, szerdán, amikor is illatzsákot és illatos képeslapot készíthetnek a múzeumfalu vendégei. A kézműveskedés után a vállalkozószelleműek az orruknál fogva vezetik: felfedezőúton frissíthetik fel élményeiket a falusi illatokról és szagokról. A túra végén az anarcsi portán sült finomságokkal jutalmazzák a megfáradt vándorokat.

Vajon olvasóink tudják, hogyan lesz a dióhéjból hangszer? Többek között ez is kiderül október 28-án, csütörtökön! A skanzen látogatói csatlakozhatnak a falusi hangversenyhez, amit a dióhéjból készített, illetve a portákon található zajkeltők együttes megszólaltatásával rögtönöznek majd. Az alkalmi zenészeket hamisítatlan hamuban sült krumplival várják az anarcsi udvarban.

Mindenre fény derül

A Szünetelj velünk! utolsó napján, pénteken mindenre fény derül – legalább is ezt ígérik a Sóstói Múzeumfalu munkatársai. A tematikus zárónap középpontjában a fénnyel kapcsolatos tevékenységek állnak. A vendégek kipróbálhatják a gyertyamártás mesterségét, de kemencében sült finom almát is kóstolhatnak.

A programokról további információkkal személyesen a skanzenben, annak honlapján, az [email protected] e-mail-címen vagy a 42/500-552-es telefonszámon szolgálnak.

Borítókép: Az őszi szünetben sem feledkeznek meg a gyerekekről a sóstói skanzenben | Illusztráció: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában