EU

2021.10.27. 17:32

Az unió tárt karokkal várja a fiatalokat

Az uniós hálózatok azért dolgoznak, hogy bemutassák azokat a lehetőségeket, amiket az EU kínál.

Fotó: DODO FERENC

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően újabb négy évig, azaz 2025-ig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. keretein belül működik továbbra is a Europe Direct Szabolcs-Szatmár-Bereg – hangzott el azon a szerdai sajtótájékoztatón, amelyen a megyében fontos szerepet betöltő uniós hálózatok képviselői is részt vettek.

Az eseményen Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke a Régiók Európai Bizottságának tagjaként megerősítette, hogy az általuk képviselt ügyekről, mint például a katasztrófák elhárításáról vagy az élelmiszerpazarlásról, a megyei Europe Direct iroda segítségével is tájékozódhatnak az állampolgárok, hiszen a települések, közösségek hangjai vagyunk – mondta ez elnök.

Támogatják a civileket

A jelenlévők főként olyan uniós hálózatokat képviseltek, amelyek a fiatalokra koncentrálnak, így dr. Ulrich Attila, a megyeszékhely alpolgármestere is erről a korosztályról beszélt.

Többek között arról, hogy a város támogatja a civil szervezeteket – jelen esetben az EURODESK hálózatát is működtetőket –, hiszen fontos, hogy a fiatalok képzettek, tájékozottak legyenek. Természetesen azt is szem előtt tartják, hogy a tapasztalatszerzés után visszajöjjenek Nyíregyházára.

Népszerűek a rendezvényeik

– Általános információkkal is szolgálunk az unióval kapcsolatban, és az egyéni megkeresésekre is reagálunk – foglalta össze röviden a feladataikat Demeter Zsuzsa, az Europe Direct kommunikációs menedzsere.

– Sokan megoldandó problémával fordulnak hozzánk: nemrégiben egy külföldi gyermekelhelyezési ügyben keresett meg bennünket egy édesapa, a pandémia alatt többen az utazási szabályokról kértek tájékoztatást, de az unión belüli munkavállalással, tanulással, kereskedelemmel kapcsolatban is segítünk a hozzánk fordulóknak. A rendezvényeink célja, hogy minél többen jussanak hiteles, pontos tájékoztatáshoz az Európai Unió működésével kapcsolatban – ennek érdekében konferenciákat tartunk, vetélkedőket szervezünk, egyaránt népszerű az európai filmek hete és az Európa-

nap, a diákok pedig nagyon szeretik az unióról tartott tanóráinkat – mondta Demeter Zsuzsa.

Vonzó lehetőségek

– Azért dolgozunk, hogy a lehető legtöbb hallgatónk jusson el valamelyik partneregyetemünkre – mondta Dudás Éva, a Nyíregyházi Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Csoportjának munkatársa, Erasmus-koordinátor, és kiemelte: a különböző ösztöndíjak lehetőséget adnak arra, hogy az intézmény hallgatói külföldön szerezzenek tapasztalatokat, ezzel is növelve esélyeiket a munkaerő-piacon.

– Az Eurodesk hálózat célja, hogy felhívja a figyelmet arra: a fiatalok számos nemzetközi lehetőség közül választhatnak – mondta a Mustárház nemzetközi projektjeivel foglalkozó Lukács Rajmund, és hozzátette: jelenleg 9 külföldi önkéntesük van, akik az iskolákat járva mesélnek az önkéntesség pozitívumairól. Kócs Máté arról beszélt, hogy a KözPont ifjúsági egyesület hogyan tudja segíteni a magyar fiatalokat abban, hogy külföldön önkénteskedjenek, és azt is elmondta, hogy a hazánkba érkező külföldi önkéntesek milyen támogatási formákat vehetnek igénybe. Mészáros Éva az Enterprise Europe Network feladatairól szólva elmondta: a világ 67 országában kínálnak magas szintű szolgáltatásokat a helyi kis- és középvállalkozások növekedéséhez, üzleti partner- vagy projektpartner-kereséssel és tanácsadással segítve a vállalkozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában