Kelet-retró

2021.10.24. 08:00

Fütyöri-tag, Háromhód dombja, Tuskólány – utazás megyénk földrajzi nevei körül

Borzpármentés Görögszálláson, Anyák Boltja Nyíregyházán. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Shutterstock

1951. október 24., szerda

Megnyílt Nyíregyházán az Anyák Boltja

A Városi Pártbizottság tanácsára a napokban megnyílt Nyíregyházán, a Zrínyi Ilona utcán az Anyák Boltja. A Nyíregyházi Kiskereskedelmi Vállalat az Anyák Boltjában biztosítja a terhes anyák és hatéves korig a gyermekek iparcikkszükségleteit, különösképpen gumi- és textiláruban. Az utóbbi időben lelketlen üzérek, spekulánsok megpróbáltak ezen a téren is zavart okozni – ezért vált szükségessé a nyíregyházi és a környékbeli tanyavilág anyáinak, gyermekeinek szervezett ellátása.

Azok az anyák, akik az Anyák Boltjában akarnak vásárolni, minden reggel nyolctól kilencig vásárlási könyvet válthatnak ki a Zöldkeresztnél. A vásárlásikönyv-rendszer megakadályozza a további spekulációt, a gyermekholmik rendeltetési helyükre kerülnek el.

1981. október 24., szombat

Fütyöri-tag, Háromhód dombja, Tuskólány – utazás megyénk földrajzi nevei körül

Az első pillanatban szakkiadványnak látszik. Csak amikor belelapozunk, akkor derül ki: a szakembernek és a laikusnak egyaránt izgalmas olvasmányt tartunk a kézben. Címe: Magyarország földrajzi névtára, 11. Szabolcs-Szatmár megye.

Először is kiderül, hogy Szabolcs-Szatmár megyében 226 települést tartanak nyilván. A kiadvány ezenkívül gondosan felsorolja az összes olyan telepet, erdőt, dűlőt, tanyát, rétet, külterületet, amit akár régen, akár mostanában névvel illettek. Ilyen munka utoljára a múlt században született, amikor is a híres magyar statisztikus, Fényes Elek szedte rendbe az ilyen földrajzi neveket.

A nevek mesélni kezdenek, ha figyelve olvassuk őket. Először is kiderül, hogy a megyében csupán három település nevében szerepel a Szabolcs név: Szabolcs, Szabolcsbáka, Szabolcsveresmart. Szatmár csupán Cseke és a Szatmári út esetében bukkan fel. Beregi-terület, Beregdaróc, Surány és Bereg-tanya utal a megye egyik legszebb tájára. Sokkal többször fordul elő már a Tisza, mint helységnevek előtagja. A Túr tíz, a Szamos hat esetben névadó.

Kis böngészés után az olvasó arra is rájön: a nevek árulkodnak a hajdani birtokviszonyokról. Harminchárom helységnévben, területmegjelölésben szerepel az Úr, Úrbéres előtag. Van Úr-hegy, Úrbéres-dűlő, Úr-tava – csupán ízelítőnek néhány példa. A Pap előtag harmincnyolc esetben található, jelezvén az egyházi földeket. Megtaláljuk a bérlőrendszerre utaló elnevezéseket, Klein-tag, Rózentálé, Rót-tag, Spitz-tag.

A gazdálkodás mikéntjét sejtet a Második forduló – kilenc helyen – és a Harmadik forduló – hat esetben – mindig területnévként. Huszonháromszor fordul elő a megyei községek határában a Páskom vagy Páskum elnevezés, ami a latinból vett szó, s a legelő közkeletű elnevezése. Csupán előtagként húsz esetben szerepel az Erdő, s ennél sokkal többször fordul elő, mint utótag (Éger-erdő stb.). Volt itt állat is bőven, erre utal a tizennyolc Róka, tizenöt Farkas, hat Szarvas kezdetű megjelölés, ezek többnyire erdőt, rétet, hegyet takarnak.

Bizonyára a szépet kedvelők voltak a keresztapák azokban az esetekben, amikor egy-egy terület a Rózsa-, Rózsás előtagot kapta. Ezekből tizennyolc található a megyében. A Szél, Szeles kezdetű nevek száma kilenc. A latin Tusculanum – kies helyen levő épület – a Tuskólány elnevezésben bukkan fel, mégpedig Ibrány határában. Vak tyúké egy erdő neve Kisarnál, a Süllős-fok a horgászok, halászok adta név, a Fütyöri-tag Hodász tréfás kedvét sejteti. Muszáj-tag a nyírvasváriak elnevezése, bizonyára a kénytelen földművelésre utal. A Püpülős-hegy Pátrohánál, a Kétökör-halom Tiszadobnál, a Miklós műve-dülő Tiszalöknél, a Háromhód dombja Fehérgyarmat alatt az ötletek kimeríthetetlenségét bizonyítja.

Érdekes nyomon követni a kor változásait is a helységnevek, tagok esetében. Megjelent a térképen, mégpedig Nyírvasvárinál az Igényelt-föld, hat esetben találunk Szabadság-telepet, -bokrot, -tanyát, s ami a legtöbb új: feltűntek mindenfelé a termelőszövetkezeti majorok, állami gazdaságok nevei, a vízrendezés során született árkok, folyások, csatornák elnevezései is.

Érdekes olvasmány, ha okosan vallatjuk, történelemről beszél.

1991. október 24., csütörtök

Borzpármentés Görögszálláson

A sóstói vadaspark egy borzpárral gazdagodott. Az állatokat Görögszálláson egy betemetetlen, régi kútban találták, s megmentésük után kerültek új otthonukba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában