Nyíregyháza

2021.10.18. 17:40

Hogyan hasznosítja a nyíregyházi önkormányzat a Tüzér utca környékén megüresedett területet?

Dr. Kovács Ferenc polgérmester szerint ez egy komoly fejlesztési terület.

KM

Fotó: Máté János

Hajmeresztő látványt nyújtott évtizedeken át a megyeszékhelynek a Tüzér utca környéki része. Az a környezet kirítt a város miliőjéből. Sokan tették fel a kérdést a nem döntéshelyzetben lévők közül: mikor és miként tűnhet el a település szégyenfoltja?

Amikor polgármester lettem, tisztában voltam azzal, hogy egyszer és mindenkorra véget kell vetni majd az áldatlan állapotnak. Folyamatosan kerestük a megoldást, nem volt egyszerű a feladat, hiszen emberi érdekek sérültek. Korábban ezt nem merték felvállalni, mi nemcsak cipeltük a nehéz terhet, hanem pontot tettünk az ügy végére.

– Méltó emberi körülményeket teremtettünk az ott lakóknak, akiket nem üldöztünk el, komfortos lakhatási lehetőségeket kínáltunk fel számukra – mondta dr. Kovács Ferenc a hétfői városházi sajtótájékoztatón.

Tavaly februárban írtuk: „Éles kontraszt. Ez az első szó, ami az ember eszébe jut, amikor ránéz a nyíregyházi Dália utca 9. szám alatt felújított épületre és a közvetlen körülötte lévő tömbökre. Az új külsőt öltött egyszintes, egykori laktanyás épületbe új lakók költöztek néhány hete a Keleti lakótelepről. Az udvaron még a felújítás nyomai láthatók, némi építési hulladék, tűzifa, ami közé kartondobozok keveredtek.

– Mi is benne voltunk abban a 15 családban, akik átjöhettek a Keletiről. Én négy gyerekkel és vejeimmel költöztem be ebbe az 57 négyzetméteres komfortos lakásba. Ég és föld a különbség, amott semmink nem volt, itt fürdőszoba, wc, felszerelt konyha, vadonatúj ablakok, ajtók – mutatta Horváth Tünde.

Egy uniós programnak köszönhetően jobb lakhatási körülményeket biztosíthat az önkormányzat a Keleti lakótelepen élőknek, a program első ütemében a Huszártelepen korszerűsített szociális bérlakásokba azok a családok mentek át, akiknek nem volt tartozásuk, és önként vállalták a költözést”.

A városrehabilitációs terv szerint a Keleti lakótelepen a leromlott épületeket lezárták és lebontották. A munkálatok a Tüzér, a Gerliczki Mihály, a Vandlik Márton, a Csáki István és a Tarcsay István utcán összesen 27 lakótömböt és azok melléképületeit érintették.

– A Nyír-Contingo Kft. három ütemben, 2020 márciusától 2021 októberéig dózerolta el a lakótömböket. Fontos szempont volt a szakaszosság, hiszen eközben biztosítani kellett az érintett lakosok elhelyezését a város különböző pontjain – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

Jászai Menyhért alpolgármester közölte: – A Keleti lakótelepen élők kevesebb mint fele költözött a Huszár-telepre. Egy részük önkormányzati bérlakásba került, több mint egyharmaduk pedig magának oldotta meg a lakhatását. Tény, hogy amikor hozzáláttunk a probléma megszüntetéséhez, voltak gátló tényezők, de bennünket a megoldás érdekelt. Az önkormányzat támogatásával az együttműködés volt a cél.

Jobb életkörülményeket biztosítottunk, képzést, oktatást szerveztünk és kilencvennyolcan szakmát szereztek, megélhetési támogatást biztosítottunk, egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon, felvilágosító programokon vehettek részt.

A „Szociális városrehabilitáció Nyíregyháza szegregált területein” című projektben összesen 186 lakás újult meg: ebből 77 lakás külső és belső felújításon esett át, 109 lakás pedig külsőleg újult meg – hőszigeteléssel és tetőcserével. A gyermekjóléti központ is egy felújított, kertes épületbe költözött. A fejlesztések részeként térfigyelő kamerarendszert alakítottak ki.

A sajtótájékoztatón felvetődött, hogy mi lesz a ledózerolt rész sorsa.

– Ez egy komoly fejlesztési terület. Az illetékesek vizsgálják, hogy mi lenne a legjobb megoldás a hasznosításra. A város hosszú távú érdekeit szeretnénk figyelembe venni. Egyelőre nincs konkrétum. Amikor rendelkezésre áll a reális, megvalósítható, kiérlelt program, az lesz a következő ütem. Úgy is fogalmazhatok, hogy vége az első félidőnek, rövid szünet után a folytatás következik – mondta a megyeszékhely polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában