Tarpa

2021.10.02. 09:30

Kurucos szilvák és lovagok

Kiváló pálinkát ígér az idei igen jó minőségű szilvatermés a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend szerint

GB

Nem csupán a méltán híres szatmári szilvapálinka és a páratlan étrendi tulajdonságokkal rendelkező szilvalekvár körül forgott a világ a múlt szombaton megrendezett XVII. Szilvanapon Tarpán.

A falu híres szülöttje, Esze Tamás és az általa minket, szabolcs-szatmár-beregieket talán másoknál jobban megérintő Rákóczi-szabadságharc e történelmi települése fontosnak tartja kuruchagyományainak életben tartását. Ennek a lokálpatrióta, egyszersmind nemzeti értékápolásnak lehettek tanúi mindazok, akik részt vettek a szilvanapot nyitó dél­előtti rendezvényen a II. Rákóczi Ferenc emlékparkban. Itt leplezték le és avatták fel ugyanis Bíró Lajos szobrászművész Esze Tamás történelmi tetteit megörökítő domborműsorozatának a legújabb, egyben legutolsó darabját.

Kiváló évjárat

A délutáni műsorfolyam első népszerű fellépője a 4 for Dance együttes volt. A négy ördöngös táncos kiváló hangulatot teremtett az utánuk következő klasszikus szilvanapi eseménynek, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Új Pálinka Ünnepének. E megunhatatlan ceremóniájukon a lovagok értékelték Szatmár-Bereg idei szilvatermését, amelyet a belőle készülő pálinka várható minőségével együtt kiválónak jellemeztek.

A szalkai Barossban mezőgazdasági szakoktatói múlttal rendelkező Gáspár Zoltán Bélát ütötték lovaggá
Fotó: a szerző

A lovagrend kihirdette az immár hagyományos pálinka- és párlatversenyének eredményeit is. Csobolya Attila, a lovagrend főpohárnoka a közel félszáz versenymintáról elismerően állapította meg, hogy a korábbiaknál is magasabb átlagminőséget képviseltek. Nem beszélve a kategórianyertesekről, akik a dobogós sorrend eldöntésénél igen nehéz helyzet elé állították a kiválók közül a legkiválóbbakat eldönteni hivatott lovagi zsűrit.

A ceremónia záró jelenetében került sor a rend új tagjának avatására. Az idén két személy felvételére terjesztettek elő ajánlást a lovagi nagytanácsnak. A grémium végül Gáspár Zoltán Bélára, a Gáspár és Fiai Kft. Szamoskéri Pálinkafőzde ügyvezető igazgatójára voksolt, akit annak rendje s módja szerint pálinkalovaggá is ütött az egyesületet alapító, tiszteletbeli nagymester, Várady György.

Borítókép: Az ideivel együtt a tavalyi párlatverseny dobogósai is megkapták az elismeréseket, és a közönség tapssal fogadta őket a színpadon | Fotó: a szerző


Eredmények

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend 2021. évi pálinka- és párlatversenyének dobogós helyezettjei. Kezdjük a térség zászlóshajójának számító szilvapálinkával:

Szatmári Szilvapárlat:

1. Csíki Attila – Nagyecsed

2. Szöllősi Kristóf – Nyírgyulaj

3. Baumann László – Debrecen

Térségünk másik ikonikus gyümölcse az alma, amelyből szintén ámulatra méltó párlatokkal jelentkeztek a minőségnek elkötelezett magánfőzők.

Szabolcsi Almapárlat:

1. Szöllősi Kristóf – Nyírgyulaj

2. Szöllősi Kristóf

3. Márton Sarolta – Nyíregyháza

Egyéb gyümölcspárlat kategóriában ők maradtak fönn a végső rostán:

1. Bíró István – Debrecen

2. Kiss József – Miskolc

3. Baumann László – Debrecen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában