Nyíregyháza

2021.10.15. 20:00

Nyilvános lista a csalók ellen

Az adatbázist azért hozták létre, hogy a vásárlók kiszűrhessék a problémás webshopokat.

MI

Nem mindig átverés miatt kerülnek fel a vállalkozások a listára | Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Több mint 500 jogsértés található a súlyos hibát elkövető webáruházak listáján, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az oda felkerülő cégektől veszélyes lenne vásárolni. A jogsértő webáruházak adatbázisát azért hozták létre, hogy egy-egy online vásárlás előtt a fogyasztók megismerhessék azon webshopokat, amelyeknél a fogyasztóvédelmi hatóság, vagy az Innovációs és Technológiai Minisztérium IT-laboratóriumának ellenőrzése jogsértést talált.

A hatóságok azonban nem szeretnék, ha indokolatlanul kellemetlen helyzetbe kerülnének az áruházak, ezért az adatbázis weboldalán zöld mondattal jelölik, ha a korábban feltárt hiányosságokat pótolta az online áruház.

Könnyű felkerülni

A témáról megkérdeztük Berencsi Mátét, a többek között webshopok üzemeltetésével is foglalkozó Forweb IT-szolgáltató ügyvezetőjét. Elmondta, a bajos webshopok listájára nagyon könnyű felkerülni, sokszor olyan hibák miatt, amikkel semmilyen kárt nem okoznak a vásárlóknak.

Nem mindig átverés miatt kerülnek fel a vállalkozások a listára | Illusztráció: Shutterstock

– Tudok olyan webáruházról, amit azért tüntettek fel az adatbázisban, mert az egyik dokumentumban rossz rendeletre hivatkozott. A vállalkozás becsületes, minden ügye rendben van, időben szállít és számláz, de egy apró figyelmetlenség miatt rossz információ került fel a weboldalára. Úgy vélem, ha egy vállalkozás együttműködik a hatóságokkal, és időben helyrehozza a feltárt hibákat, nem feltétlenül kell elkerülni, és szerencsére a hiánypótlásokat az adatbázis is jelöli – tudtuk meg az ügyvezetőtől, aki a leggyakoribb jogsértésekről is beszélt lapunknak.

Kiemelte, vannak olyan online áruházak, amelyek ténylegesen félrevezetik az ügyfeleiket, és amiatt kerülnek fel a fogyasztóvédelem listájára.

Ne várjunk „csodát”

– Előfordul, hogy valaki a 14 napos kötelezően biztosítandó elállási időt pluszszolgáltatásként tünteti fel, ami tisztességtelen a vásárlókra nézve. A cég elérhetőségei is lehetnek hiányosak, vagy hamisak, így ha nem érkezik meg a rendelt termék, vagy más probléma merülne fel, a vásárló nem tud kihez fordulni. A valóban veszélyes szabálysértések inkább a külföldi oldalakra jellemzőek. Kissé nehéz lehet felismerni ezeket, hiszen általában a weblapjuk is magyar nyelvű. Ezek között is vannak megbízható vállalkozások, de könnyen megbújhatnak csalók is a külföldi cégek mögött.

– Nem biztos az sem, hogy felkerülnek a fogyasztóvédelem listájára, mert sokszor nem érik el őket a hatóságok. Náluk kifejezetten gyakori, hogy kedvelt termékeket kínálnak gyanúsan olcsón. Az elmúlt hetekben egy nagy külföldi cégre hivatkozva árultak a csalók drága elektromos rollereket, mindössze néhány dolláros áron. Mondanom sem kell, az ilyen oldalakat jobb messzire elkerülni – hangsúlyozta Berencsi Máté.

Hozzátette: a „csodát” ígérő egészségügyi termékektől is óvakodjunk, ezeknek általában semmilyen megalapozott gyógyhatásuk nincs.

– A webáruházak egyik legnépszerűbb termékcsoportjai a kozmetikai és egészségügyi termékek, melyek a pandémia alatt még keresettebbek lettek. Nem is csoda, hogy az átverések nagy része is e termékcsoportokat érinti. Összességében elmondhatjuk, hogy a fogyasztóvédelem listája hasznos, segít a felhasználóknak, de érdemes átolvasni azt is, miért került be egy webshop az adatbázisba. Nem mindegy, hogy egy apró figyelmetlenség vagy súlyos átverés a kiváltó ok – tanácsolta Berencsi Máté.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában