Papmacska!

2021.11.01. 11:30

Alaposan rácsodálkoztak, hogy ez ugyan mi lehet...

Mintha egy titkos parancsot teljesítve keresgélték volna a búvóhelyüket.

LTL

Rácsodálkoztak a diákok a papmacskára

Forrás: Agárdi Sándor archívuma

„Volt Bálvándy úrnak egy választottja. Ő tisztította meg a csizmákat. Ő szedte le a körtefákról a papmacskákat” – már Jókai Mór is írt az élénk színű, rajzokkal díszített, hosszú szemölcsökön álló, szőrökkel sűrűn borított, nagyobb fajta bundás, 16 lábú hernyóról. Ifjabb Agárdi Sándor, a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda tanára gyakran járja a természetes környezetet, így papmacskával is találkozott.

Feltűnő látvány

– A minap hosszú gyalogtúrát tettünk néhány tanítványommal az egyik akácerdőben. Még csak az erdő szélén jártunk, amikor többtucatnyi rozsdavörös nagy hernyóra lettünk figyelmesek. Mintha egy titkos parancsot teljesítve keresgélték volna a búvóhelyüket. Közben falatozgattak is. A diákok közül sokan ekkor láttak először papmacskát. Egyébként az elnevezés kissé megtévesztő lehet, ugyanis a népnyelv a nagyobb méretű, hosszú kitinszőrökkel borított hernyókat hívja papmacskának. Van, aki szépnek, van, aki félelmetesnek találja őket. Többnyire a medvelepkék hernyói kapták ezt az elnevezést. Az októberi kellemes, meleg, száraz idő igen nagy számban csalta ki az elmúlt napokban a málnaszövő lepkék ceruzavastagságú, akár az 5 cm hosszúságot is elérő, fekete hernyóit. Sok lárva komótosan, a dűlőutak lisztszerű porában igyekezett átjutni a másik oldalra. Feltűnő látvány az ilyen állat, nem lehet nem észrevenni. Az akácerdőkben újra hajtó egérárpa szálai között már nehezebb meglátni őket. Az avarban nagy étvággyal rágcsálták a lehullott, fonnyadó sárga akácleveleket.

Telelőhelyet keresve

– Az őszi napsütésben csak délelőtt 9-10 óra tájékán aktívak, ha kellően meleg a levegő. Fűfélékkel, szeder- és málnalevéllel táplálkoznak. Már a télre készülnek, táplálkozással egybekötve a telelőhelyeiket keresik. Majd csak tavasszal bújnak elő, azt követi a bebábozódásuk. A kifejlődő, vaskos testű, szép szürkésbarna lepkéket olykor már április végétől a nyár közepéig is megfigyelhetjük. Nem áll védelem alatt, és nem is nevezhető ritka fajnak. A diákok elmondhatják: közelről láttak papmacskát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában