Nyíregyháza

2021.11.24. 07:00

Nyíregyházi szobrászok beregszászi alkotásai

A múlt sohasem merülhet feledésbe.

LTL

Benda Kálmán emléktáblájának koszorúzása Beregszászon

Fotó: Hegedűs Csilla és Szemere Judit archívuma

A nyíregyházi Balogh Géza, Lengyel Tibor, Nagy Lajos Imre, Zagyva László szobrai, emléktáblái is díszítik Beregszász utcáit és tereit. A napokban az Európa–Magyar Ház udvarának emlékfalára került Benda Kálmán emléktáblája. A bronzrelief Lengyel Tibor alkotása. Az emléktáblát a Szolyvai Emlékparkbizottság nevében Tóth Mihály és Dupka György leplezte le.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével és koszorúzott Sarkadi Gábor, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja is.

Az alapítvány tervei szerint rövidesen Beregszász egyik legszebb épülete, az úgynevezett Kubowich-palota Széchenyi utcai homlokzatán elhelyezik azt a márványtáblát,

amelyet a legnagyobb magyar nagy méretű bronz domborműve díszít.

A nyíregyházi székhelyű, Szentpétery Zsigmond-díjjal kitüntetett Beregszászért Alapítvány tevékenységében meghatározó a Beregszászhoz kötődő híres személyiségek emlékének megörökítése. Az alapítványt ebben több nyíregyházi szobrászművész is segíti: Balogh Géza, Lengyel Tibor, Nagy Lajos Imre, Zagyva László szobrai, emléktáblái díszítik a kárpátaljai város utcáit és tereit.

Lejárt a rágalmak ideje

„Vigyázzanak az emléktáblára, őrizzék meg a szovjet rendszer első közismert beregszászi áldozatának, városunk vértanújának emlékét, mert a múlt nagyjait, történéseit ismerni kell, s ahogy a holokauszt nem merülhet feledésbe, ugyanúgy örök mementó marad a megszálló szovjet hatóság nemzetünk ellen Kárpátalján is elkövetett gaztette! Babits Mihály írta: »Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.«

Figyelmeztesse ez az emléktábla a mindenkori hatalmat arra is, hogy a koncepciós perek, a mondvacsinált állítások, hazugságok és rágalmak ideje a Szovjetunió szétesésével egyszer s mindenkorra lejárt!” – áll Dalmay Árpádnak, az alapítvány kuratóriuma elnökének az emléktábla-avatás alkalmából a beregszásziakhoz intézett levelében. A napokban az Európa–Magyar Ház udvarának emlékfalára került Benda Kálmán emléktáblája. A bronzrelief Lengyel Tibor alkotása. Az emléktáblát a Gulag–Gupvi-kutatók beregszászi nemzetközi fóruma keretében avatták fel.

Életét áldozta

A Beregszászon született Benda Kálmán a cseh megszállás éveiben számos magyar civil szervezet vezetőségi tagja, a megyei kaszinó elnöke volt, a városba visszatérése után beválasztották a Magyar Országgyűlés felsőházába. 1944 novemberében beregszászi szülőházából Ungvárra hurcolták, ahol 1945. január 25-én koholt vád alapján kivégezték.

Fotó: Fotók: Hegedűs Csilla és Szemere Judit archívuma

A szovjet megszállás alá került város mártírja volt, aki életét áldozta magyarságáért, hazafiságáért, lokálpatriotizmusáért. Az emléktáblát a Szolyvai Emlékparkbizottság nevében Tóth Mihály és Dupka György leplezte le. A rendezvényt megtisztelte és koszorúzott Sarkadi Gábor, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja is. Az alapítvány tervei szerint rövidesen Beregszász egyik legszebb épülete, az úgynevezett Kubowich-­palota Széchenyi utcai homlokzatán elhelyezik azt a márványtáblát, amelyet a legnagyobb magyar nagy méretű bronz domborműve díszít.

A Széchenyi születésének 230. évfordulója tiszteletére felavatandó emléktábla gyönyörű reliefjét Nagy Lajos Imre készítette és ajándékozta az alapítványnak. Október végén ugyancsak a beregszászi Európa–Magyar Ház udvarán avatták fel Petróci Iván ruszin költő és műfordító emléktábláját, amelynek bronz domborművét Balogh Géza készítette. Az ilosvai járási Szajkófalván született költő évtizedekig élt és tevékenykedett a kárpátaljai magyarság központjának számító városban, ott jegyezte el magát a nyelvünkkel és irodalmunkkal.

Egri csillagok – ukránul

Tucatnyi klasszikus és mai költőnk verseit fordította le ukránra Petőfi Sándortól Bari Károlyig, többek között Radnóti Bori noteszét is. Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye is neki köszönhetően jutott el az ukrán olvasókhoz. Petróci Ivánt 1994-ben a Magyar Írószövetség Illyés Gyula-díjjal tüntette ki. Számos verseskötete jelent meg ukrán nyelven, de élete utolsó éveiben már csak ruszinul írt. Küzdött a ruszin nyelv újjászületéséért és a ruszin nemzet elfogadtatásáért.


Kiállt a magyarságért is

A beregszászi Európa–Magyar Ház udvarán avatták fel Petróci Iván emléktábláját, a bronz domborművét Balogh Géza készítette. Az alkotás érdekessége, hogy a Beregszászért Alapítvány első ízben állít emléktáblát nem magyar személynek. Ugyanakkor Petróci Iván ezer szállal kötődik a kárpátaljai magyarsághoz és a magyar irodalomhoz. A ruszin nyelv újjáélesztéséért és a ruszin nemzet elfogadtatásáért folytatott küzdelmét, a magyar irodalom népszerűsítéséért végzett jelentős munkásságát ismerték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában