Nyírmihálydi

2021.11.25. 14:50

Szociális bérlakás a hátrányos helyzetűeknek

Öt új szociális bérlakást adtak át csütörtökön Nyírmihálydiban.

Fotó: [email protected] +36305431120

Kinek ne lenne álma egy vadonatúj lakásba költözni karácsonyig? Nyírmihálydiban öt család – kettő a Postakör úton, három az Acsádi úton – kaphat új otthont. A modern külsejű, összkomfortos, gázfűtéses szociális bérlakásokat csütörtökön adta át az önkormányzat ünnepélyesen. A lakók nemcsak az épületet, hanem a lakáskulcsokat is átvehették.

Mint ismert, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településén futnak felzárkóztató, hátrányos helyzetű, szegregátumokban élő családokat segítő programok. A több lábon álló projektek célja, hogy oktatást, különböző szolgáltatásokat, munkalehetőséget és nem utolsósorban lakhatást biztosítsanak a rászorulóknak.

Nyírmihálydi a 2010-es évtől fogva a figyelem középpontjában tarja a szegregátumban élők életminőségét javító pályázati lehetőségeket. Annak idején egy Biztos Kezdet Gyerekházzal nyitották meg ezt a kaput, amelyben az eltérő élethelyzetből induló gyermekeknek adtak esélyt képességeik a kibontakoztatására, azóta pedig a komplex telepprogramban különböző infrastrukturális fejlesztésekkel, képzésekkel karolták fel a periférián élő lakosságot.

Mint azt dr. Vincze Istvántól, Nyírmihálydi polgármesterétől megtudtuk, a település 2220 lakosának 50 százaléka hátrányos helyzetben él, bár az utóbbi időben egyre többen helyezkedtek el a nyílt munkaerő-piacon, a legtöbben főleg a nyírbátori ipari parkban működő üzemekbe ingáznak, így csökkenhetett a közfoglalkoztatottak száma a községben. Ez nagyon fontos, hiszen akkor tudnak boldogulni ezek a családok, ha stabil munkájuk is van.

A szociális bérlakásba költözőkkel bérleti szerződéseket kötünk, amelyben az egyik feltétel a munkahely, ugyanis a kedvezményes lakbért és a rezsi költségeket rendszeresen fizetniük kell majd – emelte ki a polgármester. – A Postakör út a település központjában helyezkedik el, úgy gondoltuk, minden új épülettel szépítjük a község arculatát, nem szerettük volna eldugni ezeket a csinos házakat sem, amivel önkormányzati vagyonunk gyarapodott – jegyezte meg a településvezető, majd megmutatta a közel 90 négyzetméteres, tágas házakat.

Balogh Sándor egy karitatív szervezetnél dolgozik. Jól tudja, milyen érzés segíteni rászoruló embereken, s most megérzi, milyen az, amikor rá is gondolnak. Ha minden jól megy a ház bútorozásával, gyerekeivel és feleségével már egy vadonatúj közegben tölthetik az ünnepeket.

Nagyon örülünk ennek a lehetőségnek, mert annak ellenére, hogy eddig is rendezett körülmények között laktunk a szüleimnél, mégiscsak szűkös volt a hely. A gyerekeknek végre külön szobájuk lehet, gyönyörű a konyha, és ami csodálatos, hogy egy modern, jó elosztású, kényelmes lakásban lakhatunk. Extra benne a két fürdőszoba, és van egy nem túl nagy, de takaros udvar, amit nekünk kell majd rendben tartanunk.

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő is kitért arra, hogy egy szép házhoz szép udvar is dukál, reméli, gondos gazdái lesznek a lakók új otthonuknak, és köszönetet mondott mindenkinek, aki feladatot vállalt a projektben. Kitért arra, hogy korábban soha nem költöttek el ennyi pénzt szociális célokra, mint a záruló uniós ciklusban, ugyanis több operatív program is forrást nyújtott hátrányok leküzdésére, közösségi szolgáltatások fejlesztésére, képzési programokra.

Ebben a választókerületben az úgynevezett EFOP -pályázatokra összesen 8,2 milliárd forintot költhettek el a települések, önkormányzatok és különböző szervezetek. Ez 77 nyertes pályázatot takar.

A hátrányos helyzetben élőket az úgynevezett komplex telepprogrammal támogatja az unió és a magyar kormány, a térségben összesen 6 ilyen projekt valósul meg. Ezen kívül a legnagyobb gyereksegély programot 500 millió forint értékben Nyírbátorban fut, ennyi pénzt még soha nem fordítottak szociális területre, mint ebben a ciklusban

– jegyezte meg a kormánypárti országgyűlési képviselő. Az ünnepséget a helyi óvodások műsora zárta, majd a szalagátvágás után a lakáskulcs „új tulajdonosához„ került.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában