Gávavencsellő

2021.12.01. 07:24

Az ajándékozás igazi öröme

Az adományozók nem tudják, kinek az álmát teljesítik.

JG

Nagyon különleges karácsonyfája van az idén Gávavencsellőnek. A főtéri fenyőt ajándékfának is nevezhetnénk, mert „valóra válthatja” a helyi gyerekek álmát.

Nyíregyházi ötletadó

Az ötlet annyira zseniális, amennyire egyszerű, a Gávavencsellői Művelődési Ház és Községi Könyvtár vezetőjének, Kőpájerné Tóth Katalinnak a fejéből pattant ki.

– Nyíregyházán tavaly a Kossuth téri fenyőre az ünnephez közeledve egy kislány tette ki a rajzát az egyik ágra és leírta, ő egy csizmát szeretne ajándékba. A közösségi média szétvitte a hírt és bár nem tudom, sikerült-e megtalálni a gyereket, de szöget ütött a fejembe egy gondolat és idén úgy éreztem, ezt meg is lehetne valósítani. Persze az eredeti ötlet ezernyi apró változtatáson ment át, hiszen nekünk is nagyon oda kell figyelni a személyiségi jogokra, de végül mindannyian úgy éreztük, nekivághatunk.

Hatvan kívánság

Első lépésként a művelődési ház felhívást tett közzé. Ebben arra biztatták a gávavencsellői gyerekeket, írják le, mit szeretnének látni karácsonykor a fa alatt.

– Minden helyi óvodás és általános iskolás előtt adott volt a lehetőség – folytatja a történetet Kőpájerné Tóth Katalin.

 

Az ajándékfa
Fotó: Önkormányzat

– Az egyetlen kikötés az volt, hogy az ajándék beleférjen egy pár ezer forintos keretbe, hogy azért ne nagyon szaladjon el a képzelet. Az óvodásoknak természetesen az óvó nénik segítettek, de az iskolások maguk vetették papírra a vágyaikat. Nem mindenkitől kaptunk visszajelzést, de ezt a hiányzásoknak és a betegségeknek tudtuk be. A beérkezett kívánságok közül kisorsoltunk hatvanat. Legyártottunk ugyanennyi számozott lapot, aminek a hátoldalán az én telefonszámom szerepel. A papírlapokat az első adventi alkalom előtt tettük fel a fára. Aki úgy érzi, hogy szeretne meglepni egy gávavencsellői fiatalt, az levehet egy vagy akár több lapot is a fáról. A következő feladat az, hogy felhív engem, bemondja a számot, én pedig csak annyit mondok, hogy például egy tíz év körüli kislány szeretne társasjátékot. Így az ajándékozó nem tudja, melyik gyereknek okoz örömet a meglepetésével.

Hatalmas siker

A szervezők azonban egyvalamit nem vettek figyelembe.

– Eredetileg hatvan megajándékozottal számoltunk – mondja az intézményvezető.

– Az azonban nagyon meglepett minket, hogy mekkora az adakozókedv a gávavencsellőiekben. Volt, aki ötösével, tizesével szedte le a lapokat a fáról. Ma már 270 ajándéknál tartunk. Kedd reggel, amikor kimentünk, már csak két cédula volt a fenyőn, így folyamatosan rakjuk ki ezeket újra. Egyre gyűlnek a művelődési házban a már megvásárolt és becsomagolt ajándékok. Nagyon úgy néz ki, mind a 120 óvodásnak teljesül a karácsonyi ajándékálma és a közel 320 általános iskolás közül is sokak fája alá kerül azokból a meglepetésekből, amelyeket korábban nekünk kívánságként megírtak. Nagyon felemelő érzés látni és érezni azt, a helyi emberek mennyire odafigyelnek a település gyerekeire. Nagyon remélem, a mostani kezdeményezés igazi gávavanecsellői hagyománnyá alakul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában