Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.12.11. 12:54

Erzsébet királyné új ruhája

A közeljövőben új közlekedési híd épülhet Tiszanagyfalu térségében.

JG

Forrás: NIF

Az első vashidat a millennium évében, 1896-ban adták át Tokajban. A Lánchídra emlékeztető építmény azóta Erzsébet királyné nevét viseli, mostanra a Zemplént Szabolccsal összekötő híd megérett a felújításra. A munkák tavaly indultak el, ami a gépjárművel arra közlekedőknek nem mindig okozott örömet, hiszen akadt olyan időszak, amikor több mint egy órát kellett várni az áthaladásra. Szombaton azonban a munka egy új szakaszába lépett – erről tartottak sajtótájékoztatót a híd tokaji oldalán a körforgalomnál.

Ajándék a közlekedőknek

– Polgármesterségem legboldogabb napja a mai – mondta Posta György, Tokaj városvezetője. – Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl. Együtt éreztem a gépjárművekben várakozókkal és csodáltam a tokaji polgárok türelmét, hiszen leginkább ők szenvedték meg ezt a másfél évet. A felújításra azonban szükség volt, ezt senki sem vonta kétségbe. Advent időszakát éljük, most végre megkaptuk, amire már régóta vártunk.

Új hidat terveznek

– Végre eljött ez a nap, a tokajiak visszakapják a városukat, a gépjárművekkel közlekedőknek pedig immár nem kell hosszasan várakozniuk, ha a hídon át akarnak kelni – emelte ki Koncz Zsófia országgyűlési képviselő. – A térség turizmusa szempontjából is meghatározó ez a beruházás, hiszen a felújítás mellett egy kerékpárutat is kapott a híd, amely tovább épül Bodrogkeresztúr irányába, így a közeljövőben Nyíregyházától egészen Szerencsig lehet majd kerékpározni, ami jelentős mértékben növelni fogja a térség turisztikai vonzerejét.

Az országgyűlési képviselő hozzátette, a jövőben egy új Tisza-híd épülhet a régióban.

– Jövőre elkezdődhetnek egy olyan közlekedési híd tervezési munkálatai, amely Tiszanagyfalu és Tiszaladány közelében épül majd meg. Ennek köszönhetően mentesíteni lehet a teherforgalomtól Tokajt és Rakamazt is, ami szintén kedvező hatással lesz a turizmusra.

– Ez a híd összeköt két megyét, két tájegységet és az itt élő embereket – fejtette ki dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő. – Ha hidat építünk vagy újítunk fel, azzal időt adunk az embereknek, amelyet a családjukkal tölthetnek el. Szeretném azt is hangsúlyozni, Szabolcsnak és Hegyaljának közös az érdeke. A kormány kiemelt turisztikai övezetnek nyilvánította Tokajt és Nyíregyházát, így együtt kell még vonzóbbá tennünk ezt a régiót, ez pedig elképzelhetetlen korszerű infrastruktúra nélkül.

Erőteljes fejlesztések

– Ebben a régióban erőteljes közlekedési fejlesztéseknek lehetünk szemtanúi – mutatott rá Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára, – Ahol állunk, az nemcsak egy közlekedési-, hanem mostantól nagyon fontos kerékpáros híd is, amely csatlakozik ahhoz a kerékpárút-hálózathoz, amely behálózza majd a zempléni régiót.

– A hidat most átadjuk a forgalomnak, de ez még nem a hivatalos projektzárás, hiszen tovább folytatódnak a felújítási munkák – mondta Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese és hozzátette: ezek már nem érintik a hídon és a körforgalomban közlekedőket. Elhangzott: a napokban még apróbb burkolási munkákat végeznek, s jövő tavasszal folytatják a felújítást. Az összesen 1,4 milliárdos projekt hivatalos átadása a jövő év első felére várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában