Helyi közélet

2021.12.26. 15:30

Piacképes a Fradi-induló

A nyíregyházi Búza téri piaccsarnok belső részében kötelező a maszkviselés, kint pedig ajánlott.

LTL

Fotó:

Sztanyiszlav Csercseszov, a labdarúgó-élvonalban listavezető Ferencváros frissen kinevezett orosz vezetőedzője még csak ismerkedik a klub indulójával, ugyanakkor Holes István, a csapat fanatikus nyíregyházi szurkolója nem pusztán kívülről fújja, dúdolja, hanem ez a telefonjának a csengőhangja. Márpedig ha hívják, akkor azt messziről hallja más is. Amikor pedig a Búza téri piaccsarnok szabadtéri részén felcsendül a „Száz kisleány, egy gólra vár, száz csókot ád majd a győztes meccs után!”, biztosak lehetünk benne, hogy ott vásárol a nyugalmazott tűzoltó alezredes. 
– Szeretek ide járni. Kulturált körülmények között válogathatok a friss zöldségek és a gyümölcsök sűrűjében. Zömében kedves, udvarias kiszolgálásban van részem. A kedvenc színvariációimból (zöld-fehér) is van bőven választék – jegyezte meg a szokása szerint kerékpárral érkező piaclátogató. 

 

Vitaminbomba a hordóban 

 

Hat éve minden nap a szabadtéri rész legszélén árul családi koprodukcióban Tószegi Attila, akinek így több jut a szélből, a hóból, az esőből és a napfényből is. Most a mínuszokkal harcol: 
– Hozzászokott a szervezetünk az időjárás változásaihoz. Most is hajnali háromkor keltünk ahhoz, hogy időben kipakoljunk. Jelenleg a lédús mandarin a legkelendőbb – említette a kofa. 
Alaposan beöltöztek a kinti árusok, akiknek mindig van néhány jó szavuk a vevőikhez. Tudják jól, hogy csak akkor térnek vissza hozzájuk, ha ragaszkodnak a megszokott minőséghez. Elég egy csalódásélmény, és átszoknak máshoz. Egymást érik a savanyú káposztával teli lábasok, vödrök, hordók. Aki vitaminbombára vágyik, jutányos áron juthat hozzá, és igény szerint levet is öntenek rá, sőt, kérésre pirospaprika is kerül a káposzta tetejére. Egy kiló, csupán ötszázért. 


A parkoló felőli oldalon fenyőfák sorakoznak, év végén ennek ez a rendje. Miközben a meleg, belső térre fordul a piaci portyázó, viszi magával a frissen sült csülök illatát, és már menetrendszerűen fel is húzza a szeme aljáig a maszkját. Kígyózik a sor a halasnál: nemcsak a tisztított halért indítottak rohamot a kitartó vevők, hanem a gőzölgő halászléért is rengetegen ácsingóznak. Nem adják fel, a remény hal meg utoljára. 

 

A minőségi árut keresik 

 

A tiszaeszlári családi vállalkozás, a Kocsis-tanya egy év­tizede péntekenként és szombatonként képviselteti magát a Búza téri piaccsarnokban. A Mangalicatenyésztők Or­szágos Egyesületének Tagjaként garantálják a finomságokat. 

– Egyenesen a hajdúnánási vágóhídról érkezik a hurka, a kolbász. Kedvelt a füstölt tarja és a szalonna is. Mi tartósítószer és adalékanyag nélkül dolgozunk, és ezt jól tudja a vevőkörünk – jegyezte meg Kobzos István családtag. 
Liskány Zoltán december elején jubilált: éppen tíz éve boldogítja szellemes megjegyzéseivel a környezetét a szalámiboltban. 
– Mindig arra törekedtem, hogy igényesen nézzen ki a pult, hiszen annak, aki még nem járt itt, fontos az első benyomás. Aki pedig megkóstolja a szalonnát, a szalámit, a májast, a hurkát vagy a kolbászt, nagy eséllyel visszatér legközelebb is. A kovászos kenyeret is keresik nálunk. 
Szabó Józsefné Geszterédről jár be tojást árulni kilenc esztendeje, vasárnap és hétfő kivételével minden nap. – Az ünnepek előtt kevésbé jellemző, hogy a tojások méretei között válogatnak, inkább a minőséget helyezik előtérbe. Mivel a szlogenünkben is benne szerepel ez a szó, tudják, hogy mire számíthatnak. Geszterédről a házi tojást hozzuk, Földesről pedig a nagyüzemit. 



Karácsony után visszatér a rend 

 


A Búza téri piaccsarnok december 24-én 6–12-ig tart nyitva, december 25–26-án természetesen bezárnak, december 27-től pedig a megszokott rend szerint nyílnak ki a fotocellás ajtók, népesülnek be a sorok, telnek meg az asztalok, a pultok. S alkalom­adtán a Fradi-induló is felcsendül... 


 

Borítókép: Liskány Zoltán december elején jubilált: egy évtizede árul a piaccsarnokban | Fotó: Pusztai Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában