Kisállat

2022.01.24. 12:40

Ami nekünk jót tesz, kedvencünknek árthat

Kisállataink szervezete sok dologra másképp reagál, mint az emberé.

VNA

– A xilit, vagyis a nyírfacukor a kutyáknak mérgező, ugyanis a szervezetük nem ismeri fel, és ­szőlőcukorként kezeli. Akár halálos is lehet, ha az eb fogyaszt belőle – mondta el lapunknak dr. Borsodi Károly állatorvos. 

Kell a figyelem 

– Sajnos, akár véletlenül is előfordulhat, hogy az állat találkozik a nyírfacukorral, például amikor a gazdi vásárol valamilyen édesítőszeres süteményt, és a pontos összetevőket nem sejtve a maradékból a kutyusnak is ad, vagy mondjuk kiesik a zsebéből egy csomag xilit tartalmú rágógumi, azt pedig az állat felszedi és megeszi. 

 

A nyírfacukor mellett a kutyákra a csokoládéfogyasztás is végzetes lehet – így nem árt nagyon óvatosnak lennünk az édességekkel, ha kedvenceink egészségéről van szó. A gyógyszerekkel is fokozott óvatosságra int a szakember, ugyanis hiába vált be számunkra tökéletesen egy-egy orvosság, ha adunk belőle a beteg kisállatainknak, jó szándékunk ellenére komoly gondot okozhatunk. 

Vannak olyan, emberek számára gyártott lázcsillapítók, melyek halált okoznak a macskáknál. Ha háziállatunk beteg és lázas, csak olyan, állatok számára kifejlesztett készítményt adjunk neki, amit az állatorvos javasolt. Sőt: akinek cicája és kutyája is van, nagyon vigyázzon, nehogy felcserélje a számukra vásárolt élősködő elleni szereket, mert ez is visszafordíthatatlan károkat okozhat. 

 

VNA 

Címkék#kisállat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában