Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.01.10. 07:47

Áradt a Tisza, jött a szemét

A lehulló csapadék miatt a hétvégén tovább emelkedett a folyó vízszintje.

KM

Mint arról korábban beszámolt lapunk, a múlt héten hatalmas mennyiségű szemét zúdult le ismét a Tiszán. Az elmúlt héten az enyhülés következtében gyorsan olvadó hó okozta a folyó vízszintjének emelkedését. 

A határon túli területekről leérkező kommunális hulladék és az uszadék egy jelentős részét, több mint 1700 köbméternyi szerves és szervetlen hulladékot a vízügyi igazgatóság kotrógépei kimertek Vásárosnaménynál. Ám csütörtökön és pénteken már nem dolgozott a kotrógép, ugyanis a folyó vízszintje olyan magasra emelkedett, amelyen már a korszerű eszközzel sem lehet a részleges mederzárat fenntartani – mondta el lapunknak Molnár Gábor, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke. 

 

A hullámtérre került a szemét 

 

A szakember emlékeztetett: a berendezést kis és közepes vízállás esetén lehet bevetni, egy bizonyos vízszintemelkedés felett már nem működtethető a kármentesítő rendszer, amit biztonságos helyre navigáltak. 

– A magas vízállás miatt a sodrás megváltozott, és így a hulladék kikerült a részleges mederzárból és továbbúszott a folyó hazai szakaszán és a kiskörei duzzasztóműnél van lehetőség a kimerítésére – tette hozzá a szakaszmérnök, akit megkérdeztünk arról is, mi lesz a hullámtérre kikerülő kommunális hulladék sorsa. 

– Mindig ugyanaz: PET-palackra, üvegre, fémre, illetve egyéb háztartási hulladékra osztályozzuk majd a szemetet, a PET-palack és a fém újrahasznosítható. Ebbe a munkába minden évben lehetősége van a sajtónak is betekinteni, szerencsére civilek, önkéntesek is segítséget nyújtanak benne. 

Az elmúlt években rendszeressé vált, hogy nagyobb esőzések alkalmával megnő a Tiszában úszó szemét mennyisége, amit a speciális munkagéplánccal állítanak meg. 

Tetőzés 

 

A hétvégén a Tarpa–Vásárosnamény közötti több mint 29 km-es szakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültség volt érvényben, szombaton tetőzött a Tisza Vásárosnaménynál. 

 

Borítókép: Tetőzött a folyó Vásárosnaménynál szombaton este | Fotó: Olvasónktól/Palócz Richárd

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában