Nyíregyháza

2022.01.24. 17:26

Idegen terepen tudtak helytállni

Sikeresnek értékelték a Foglalkoztatási Együttműködések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében programot.

JG

Fotó: Sipeki Péter

Fotó: [email protected] +36305431120

Eleinte kicsit idegen terep volt a megyei önkormányzat számára az a hatéves együttműködés, amelyet a megyei kormányhivatallal közösen indítottak útjára – mondta Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke a Foglalkoztatási együttműködések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében projektzáró rendezvényén kedden délelőtt.
– Korábban zömmel infrastrukturális fejlesztésekkel foglalkoztunk, de az elmúlt hat évben számos tapasztalatot gyűjtöttünk ezen a területen is. A régiónkban az országos átlagot meghaladja a munkanélküliség, de ebben a paktumprogramban minden lehetőségünk megvan arra, hogy sikeresen összehozzuk a munkaadókat a munkavállalókkal. Most vissza kellene tekintenünk, de inkább szívesebben nézek előre, a következő hétéves paktumprogramunkra.

 

Javuló adatok

 

– Olyan fejlesztések valósultak meg térségünkben az utóbbi években, amelyek vonzóvá tették megyénket a befektetők számára, az autópályaépítéseknek, az ipari parkok megjelenésének köszönhetően megkerülhetetlenné váltunk   – mondta az eseményen dr. Polgári András, a megyei kormányhivatal főigazgatója.

 – A megyei önkormányzat és a kormányhivatal által létrehozott paktumszervezet egy ernyő, amely maga alá gyűjti a kisebb járási, önkormányzat paktumokat és olyan lehetőségeket kínál, amelyeket önmagukban nem tudnának elérni – hangzott el a rendezvényen. 
 – A program sikerességét az is igazolja, hogy 2021 harmadik negyedévében a megyében közel kétezer emberrel több dolgozott mint egy esztendővel korábban, a munkanélküliek száma pedig több mint ezerrel csökkent – mutatott rá előadásában dr. Nagy Ervin, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási, munkaügyi és munkavédelmi főosztályának vezetője.
– Továbbra is az látszik, nagyobb a szakképzetlen álláskeresők aránya, azaz ismételten bebizonyosodott, egy szakma birtokában könnyebb elhelyezkedni.
– Az elmúlt években sokat tanultunk rugalmasságból – emelte ki dr. Zöld-Nagy Viktória, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára.
– Sokszor kellett azonnali intézkedéseket hozni, hogy meg tudjunk felelni a pandémia okozta kihívásoknak. A helyettes államtitkár a szakképzés fontosságát hangsúlyozta, hiszen a munkaerőpiacon leginkább a szakképzett munkaerőre van szükség az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában