Tiszavasvári

2022.01.17. 14:00

Kémek a sasfészkeknél

A tiszavasváriak is csatlakoztak az országos akcióhoz.

JG

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a hét végén rendezte meg az Országos Sasszinkront. Az eseményhez csatlakozott az egyesület tiszavasvári csoportja is, akikkel együtt indultunk el sasokat számlálni. 

 

 

Sas helyett egerészölyv

 

 

A Fehér-szik bejáratát jelző kilátónál találkozunk. Az időjárás zordabb arcát mutatja, ráadásul még köd is van, ezért dr. Legány András, a tiszavasváriak elnöke nem derűlátó, de vidám. 

– Legalább túrázunk egy jót, és ha sast nem is látunk majd, legfeljebb hatalmas szerencsével, de más madarakat biztos. 

 

Lelkesen kalauzol a hatalmas területen. Éppen a tavon járunk, de mint minden szikes terület, időnként teljesen mentes a víztől. Most is ebben az időszakban vagyunk, csak az egykori szódagyár melletti részen van egy nagyobb jeges terület. Néhány évvel ezelőtt a tiszavasváriak telente idejártak korcsolyázni. 

 

Dr. Legány András megmutatja, merre található az a három rétisasfészek, amelyből kettő biztos lakott, de a madarak nagyon óvatosak, ha ember közeledik, elrepülnek. Visszafelé ballagva egy bokor tetején egy fenyőrigót látunk, megvárja, amíg megcsodáljuk, majd elrepül. 

 

A tiszavasvári halastó mellett nagyobb szerencsével járunk. Érkeztünkkor egy fagyott haltetemről száll fel egy egerészölyv, később egy karvaly repül el felettünk, majd ritka téli vendéget, egy nagy őrgébicset figyelünk meg. Ez a madár csak ebben az évszakban jelenik meg Magyarországon. 

 

Később egy nádi sármánycsapat sürgölődését is megnézzük. A tiszavasváriak nem csalódottak, egy hangulatos és kellemes délelőttöt töltöttek el együtt. 

 

Borítókép: Együtt a csapat | Fotó: Jernei Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában