Nyíregyháza

2022.01.12. 07:36

Visszavárják a megunt fenyőfákat

A földlabdásokat elültetik, a vágottakat komposztálják.

JG

Fotó: DODO FERENC

Nyíregyháza önkormányzata, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási (ÉAK) Nonprofit Kft. valamint a NyírVV Nonprofit Kft. közösen rendezi meg a „Karácsonyfáért ajándék” akciót. 
 


Újraültetik 

 


– Az akciónak több nem titkolt célja is van – mondta lapunknak Éberhardt Gábor, az ÉAK Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

 – Egyrészt a helyszínül szolgáló Hulladékudvar és Újrahasználati Központ népszerűsítése. A Hulladékudvarokban ugyanis az akció végeztével is leadhatók a fenyőfák és az egyéb zöldhulladékok, de emellett a lakosság térítésmentesen megválhat az elkülönítetten gyűjtött újrahasznosítható hulladékoktól (papír, műanyag, üveg, fém, italos-kartondoboz), a háztartásban keletkező veszélyes hulladékoktól. Másrészt a gyökeres fenyők választásának ösztönzésével szeretnénk minél több fát megóvni a kivágástól és visszaadni a természetnek. A gyökeres fákat ugyanis ki fogjuk ültetni a Bujtosi városrészben lévő Fenyőligetbe. Az ide elhelyezett fákat, amennyiben korábbi tulajdonosa hozzájárul, ellátjuk az átadója nevével, és a későbbiekben egy-egy séta alkalmával meglátogathatók. 


A vágott fák esetében is gondoskodnak a fák visszajutásáról a természetbe, hiszen belőlük komposzt készül a nyíregyházi Hulladékkezelő Központ Komposzt Telepén. 

 


– Ez az anyag felhasználható talajjavításra, tápanyag-utánpótlásra, de közvetlenül is alkalmazható cserépben, ültetőedényekben. A komposztot a későbbiekben városszépítő akciók során is hasznosítjuk – zárta gondolatait Éberhardt Gábor.

 

Borítókép: Már gyűjtik a fenyőket  | Fotó: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában