Fásítás

2022.01.25. 11:50

Zöldülő megyei települések

Kilencvenhat megyei önkormányzat pályázott sikerrel az országos fásítási programban.

TG

Forrás: AM-archív

Forras: AM-archív

A 10 ezer fős települések zöldítése a célja az országos Településfásítási Program mindkét ütemének: 2020 és 2022 között 36 ezer sorfát ültetnek el hazánk 1350 településén, összesen 1,5 milliárd forint támogatásból. 

– A program első ütemében megyénkből negyvenhárom település adott le sikeres igénylést. Huszonkét önkormányzat 2020 őszén, míg huszonegy pályázó 2021 tavaszi időszakában ültette el a fákat. A második ütemben további ötvenhárom megyei település pályázott sikeresen: harminc önkormányzat 2021 őszén ültetett, míg huszonhárom település az idén tavasszal kapja meg, illetve helyezi földbe a sorfákat – tájékoztatta lapunkat Tarnóczy Orsolya, a Agrárminisztérium sajtótitkára. Hozzátette, a két ütem alatt összesen kilencvenhat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település összesen 2735 sorfát igényelt és kapott a Településfásítási Program keretében. 

Sikerrel pályáztak 

Tarnóczy Orsolyától megtudtuk, egy-egy pályázó maximum harminc sorfára adhatott le igényt. A megyei települések nagy része élt ezzel a lehetőséggel, a kilencvenhat nyertes településből nyolcvankettő igényelt 30 darab fát. 

– A pályázatunkat még 2020 júniusában adtuk be – mondta el lapunk megkeresésére Lakatos Sándor. Nyírkáta polgármestere hozzátette, legfeljebb harminc fát lehetett igényelni, ők ezt a keretet ki is merítették: a pályázatnak köszönhetően négy díszalmát, nyolc fehér epret és tizennyolc szivarfát kaptak. 

– A sorfák helyét mi jelölhettük ki, csupán annyi volt a megkötés, hogy a területnek önkormányzati tulajdonban kellett lennie. A sorfák végül a helyi sportpálya mellett kerültek földbe, ott korábban nagyon kevés volt a fa – fogalmazott a nyírkátai településvezető, Lakatos Sándor. 

 

A 30 darab sorfát igénylő települések listája

1. ütem: Apagy, Balkány, Balsa, Biri, Csenger, Csengerújfalu, Darnó, Demecser, Érpatak, Fehérgyarmat, Garbolc, Gávavencsellő, Gégény, Ibrány, Jánkmajtis, Kállósemjén, Kisléta, Kisnamény, Márokpapi, Nagykálló, Nyírcsászári, Nyírkarász, Nyírkáta, Nyír­meggyes, Nyírpazony, Nyírtelek, Pá­tyod, Szakoly, Szamostatárfalva, Timár, Tiszabecs, Tiszadada, Tiszaeszlár, Tiszaszalka, Tyukod, Vállaj 

2. ütem: Benk, Besenyőd, Bököny, Csaholc, Császló, Eperjeske, Fábiánháza, Fényeslitke, Gacsály, Géberjén, Győröcske, Hodász, Kék, Kisar, Kömörő, Levelek, Lónya, Lövőpetri, Magy, Nagyar, Nagyecsed, Nyírbogát, Nyírbogdány, Nyírcsaholy, Nyírgelse, Nyírtass, Nyírtura, Ópályi, Paszab, Penyige, Piricse, Pusztadobos, Rozsály, Szabolcsbáka, Szatmárcseke, Szorgalmatos, Tiszabercel, Tiszadob, Tiszakanyár, Tisztaberek, Tornyospálca, Túrricse, Ura, Záhony, Zajta, Zsarolyán 

 

Címkék#fásítás
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában