Kisvárda

2022.02.17. 17:30

A kisvárdai Szent László kiválóságai

Közös a három különböző egyházközség tagjaiban: kiváló eredményeket értek el.

ltl

Kaszásné Tóth Judit intézményvezető, Pacsuta Tibor felkészítő tanár, Jenei Marcell, Krisztián-Molnár Anikó felkészítő tanár, Csonka Orsolya, Jenei Miklós felkészítő tanár, Kovács Ádám

Fotó: Csonka Andrea archívuma

Komoly tradíciója van a Dürer matematikaversenynek. A kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda diákjai rendszeresen részt vesznek ezen a megmérettetésen, és ezúttal egy kiváló hármas zárta nagyszerű eredménnyel a csapatversenyt. 

 

Nem a véletlen műve 

 

– A tehetség, a szorgalom, a kitartás, az együttműködés, a hit, a tanári és a belülről fakadó motiváció összessége olyan „tápanyagok”, amelyek a három Szent László-s fiatal munkájának gyümölcsét évek óta érlelték és „Dürer-kiválóságokká” formálták őket – jegyezte meg Kaszásné Tóth Judit intézményvezető. 

 

Csonka Orsolya, Jenei Marcell és Kovács Ádám összeszokott trióként vállalta a megmérettetéseket a Dürer matematikaverseny fordulóin. Az ország minden szegletéből érkeztek versenyzők a miskolci Földesben megrendezett döntőbe. Az összesítés után derült ki, hogy a Szent László csapata végzett a dobogó legfelső fokán és öregbítette ezáltal az iskola eddig is jól csengő hírnevét. A siker értékét növeli, hogy a 11–12. évfolyamosok számára kiírt kategóriában a 10. évfolyamos versenyző, Jenei Marcell is meghatározó tagként teljesített. 

 

– Hisszük és valljuk, hogy diákjaink eredménye és eddigi életútjuk nem a véletlen műve: a Jóisten munkája van nemcsak a csodás teljesítmény mögött, hanem az ehhez vezető úton is kiválóan helytálltak – tette hozzá Kaszásné Tóth Judit. 

 

Sokoldalú tanulók 

 

A három fiatal három különböző egyházközség tagja: Marcell a kisvárdai görögkatolikus, Orsolya a fényeslitkei református, Ádám a kisvárdai római katolikus egyházközség aktív fiatalja. Általános iskolai tanulmányaikat a Szent Lászlóban fejezték be, és mindhárman a matematika tagozatot választották az informatika, fizika tantárgyak kíséretében. A fiatalok évek óta kitűnő tanulmányi eredményt mutatnak fel, emellett angolból Ádám és Marcell komplex felsőfokú, Orsolya komplex középfokú nyelvvizsgával is rendelkezik. 

 

A sokoldalú tanulók részesültek már a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjban, illetve a kisvárdai önkormányzat „Az év diákja” címmel is kitüntette őket. A Szent László Köznevelési Intézmény Arculat munkaközösségének összegzéséből kiderül, hogy Kovács Ádám kiemelkedő kulturális tevékenysége, Csonka Orsolya sportteljesítménye és Jenei Marcell rangos országos és nemzetközi versenyeredményei is figyelemre méltóak. 

 

Jenei Miklós növendéke, Ádám egyaránt humán és reál beállítottságú. A matematikában nyújtott szép teljesítménye mellett részt vesz iskolai, egyházközségi, városi rendezvényeken, szaval, konferál, énekel, legutóbb a Doktorock Színtársulat Nyomorultak című előadásában szerepelt. Zongorázik, zenét ír, amatőr szinten focizik. Aki ismeri őt, tudja, hogy Ádám sohasem adja fel, bármilyen nagy kihívás előtt is áll. Erre szüksége is lesz a jövőben, hiszen a Debreceni Egyetem építészmérnök szakán szeretné folytatni a tanulmányait. 

 

Rendszeresen sportol 

 

Krisztián-Molnár Anikó tanítványa, Orsolya már alsós korától kezdve rendszeres résztvevője a körzeti, a megyei és az országos matematikaversenyeknek. A rutinos versenyző kiemelkedő eredményei között szerepel többek között megyei első hely a Zrínyi, és országos első hely a Dugonics András matematikaversenyeken. A szinte az egész tanévet felölelő versenysorozatra felkészülés mellett igazolt kézilabdázóként rendszeresen sportol. Felsőfokú tanulmányaiban szerepet szán mindkét, számára igen fontos területnek. 

 

A matematikából Pacsuta Tibor és informatikából Dajka Miklós keze alatt fejlődő Marcell versenyeredmény-listája páratlanul gazdag. A sok értékes teljesítmény mellett az online Európai Junior Informatikai Diákolimpián 2021-ben a nemzetközi mezőnyben bronz minősítést szerzett, az országos alapműveleti matematikaversenyen első lett, az országos Dugonics András matematikaversenyt is éppúgy megnyerte, mint a görögkatolikus tudásolimpiát. 

 

– Intézményünkben nagy hangsúlyt helyezünk a keresztény értékek közvetítésére. Végtelenül büszkék vagyunk, mert a fiatalok arra a kérdésre, hogy mit tekintenek életükben a legnagyobb értéknek, a hitet, a családjukat, a kitartást és a pozitív gondolkodást jelölték meg. Bízunk benne, hogy ezek az eredmények, ez az értékrend és az idáig vezető út mintául szolgálhat a diáktársaknak. Remélhetőleg egyre többen dolgoznak majd azon, hogy felszínre hozzák a bennük szunnyadó vagy ébredező tehetséget. Mi, pedagógusok arra fogunk törekedni, hogy segítő kezei legyünk diákjainknak e törekvésükben – fűzte hozzá végezetül Kaszásné Tóth Judit. 

 

Szerzetesnővérek az iskola múltjában
 

 

„Csendesen, szerényen, ahogy hivatásukhoz illik, érkeztek meg délután községünkbe az Orsolya-szüzek, hogy kezükbe vegyék a katholikus leánynevelés ügyét. Tisztelettel és a papnőket megillető megbecsüléssel köszöntjük őket új otthonukban és kérjük munkásságukra Isten áldását” – tudósított a Felső Szabolcsi Hírlap 1918. április 21-én az orsolyita rend nővéreinek Kisvárdára érkezéséről. A szerzetesnővérek első csoportja 1918. április 18-án érkezett a győri és pozsonyi rendházakból, hogy elemi iskolájuk megnyitásával több évtizedre meghatározzák a leánynevelés ügyét. Az iskola megalapításának gondolata már 1883-ban felmerült, amikor báró Horváth Jánosné Ung megyében erdőbirokot hagyományozott a kisvárdai római katolikus egyházra, hogy abból egy leánynevelő intézetet hozzanak létre. A birtok eladásából származó összeg az idő múlásával tovább gyarapodott, 1917-ben már közel 43 000 korona lehetett. Ezt tovább gyarapította Angyalossy Pálné jóvoltából a Katholikus Nőegylet vagyona, majd a kisvárdai közbirtokosság és dr. Szmrecsányi Lajos egri érsek is adományozott a nemes célra – olvasható A nyesett fa kizöldült – jubileumi évkönyvben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában