Kárpátalja

2022.02.25. 20:25

Családokat szakít szét a háború

A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai mesélték el nekünk, hogy mit láttak a határ túloldalán.

A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai, amikor átadták az első szállítmány adományt a beregszászi járásban | Fotó: Baptista Szeretetszolgálat

Péntek délelőtt már másodjára indult útnak Ukrajnába Horváth Sándor a Baptista Szeretetszolgálat segélyszállítmányainak egyik koordinátoraként, hogy adományokat juttassanak el a háború sújtotta ország lakosságának.

– Közel három tonnányi tartós élelmiszert, és 3,5 millió forint értékben készpénzt vittünk az első szállítmánnyal az egyik partnerszervezetünknek a beregszászi járásba  – mondta el lapunknak Horváth Sándor. – A támadások miatt a kelet-ukrajnai területekről menekültek indultak el nyugati irányba, azonban éjfélkor lezárták a határt a 18 és 60 év közötti férfiak előtt. Szemtanúi voltunk egy olyan esetnek, amikor egy fiatal pár a karonülő gyermekükkel akart átjönni, azonban az apukát visszafordították. El kellett dönteniük, hogy az édesanya a kislánnyal átjön Magyarországra, vagy együtt maradnak az ukrán oldalon. Nem tudjuk, hogy végül mi lett velünk, mert mennünk kellett tovább.

– Olyan életképekkel találkoztunk, amelyeket eddig csak a tévében láthattunk: emberek összepakolva várakoznak arra, hogy mi lesz a sorsuk. Láttunk egy olyan családot is, akik egy tolószékes kisgyerekkel igyekeztek átjutni a határon – fűzte hozzá. – Előfordul az is, hogy amikor a család férfitagjai nem jöhetnek át, akkor inkább mindannyian Ukrajnában maradnak. Azért vittük az adományokat, hogy egyrészt segítséget nyújthassunk azoknak, akik egy belső menekülthullámmal érkeznek a nyugat-ukrajnai térségbe, illetve természetesen Beregszászban és környékén élő magyaroknak.

 

Kell a segítség

 

– Vannak olyan családok, melyekben a szülők az Európai Unió más országaiban dolgoznak, gyermekeik pedig Ukrajnában maradtak a nagyszülőkkel, akikhez nem mindenki tudott most hazatérni. Így sok idősekből és gyermekekből álló családnak van szüksége segítségre – mesélte Horváth Sándor. – Csütörtökön késő este azt mesélték nekünk az ott élők, hogy sok helyen csak só és babárlevél maradt a boltok polcain. Azonban ha lenne mit vásárolni, akkor sem biztos, hogy tudnának: sokan nem tudnak hozzáférni a bankban tartott pénzükhöz, mert számos helyen nem működnek az ATM-ek. Mi Mátészalkán szálltunk meg, a helyi panziósok pedig azt mondták nekünk, hogy a legtöbb szálláshely betelt a környéken. Vannak, akik csak éjszakára maradnak, és mennek tovább, megint mások maradnak.

A szeretetszolgálat munkatársai mindössze néhány órát aludtak az éjszaka, és már indultak vissza Ukrajnába egy újabb szállítmány adománnyal. A szervezet dunántúli logisztikai központjából élelmiszereket, konzerveket, bébiételeket, ivóvizet, alapvető higiéniai termékeket és téli ruházatot csoportosítottak át a mátészalkai raktárbázisra, készültségben áll a speciális mentőcsapatuk, a 1355-ös adományvonalukon pedig gyűjtést indítottak a háborúban érintett embertársaink megsegítésére.

Címkék#Beregszász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában