Nyíregyháza

2022.03.01. 11:30

Lelkesen kertészkednek az óvodások

Vigyáznak a növényekre, amiket ők ültettek el, hiszen az a saját munkájuk eredménye.

MML

A „Zöld óvoda” címet a napokban megyénk és a megyeszékhely több óvodája is megkapta. Ezt az elismerést harmadik alkalommal vehette át az óvodakerttel is büszkélkedő nyíregyházi Tündérkert Keleti Óvoda székhelyintézménye a Budapesten megrendezett ünnepségen. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár épületében megtartott díját­adáson dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár kiemelte, hogy a „Zöld Óvodák” Hálózata unikum, hungarikum, a világon egyedülálló magyar találmány. 
 


Szelektív gyűjtés, takarékosság 

 


A Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár évek óta meghirdeti a nyílt pályázatot óvodák számára a „Zöld Óvoda”, a „Címmegtartó Zöld Óvoda” és az „Örökös Zöld Óvoda” cím elnyerésére. 
A nyíregyházi Tündérkert Keleti Óvoda 2015-ben először, 2018-ban másodszor és 2021-ben harmadszor nyerte el a „Zöld Óvoda” címet. A háromszor elnyert „Zöld Óvoda” cím után három év elteltével lehet pályázni a „Címmegtartó Zöld Óvoda” címre, majd ismét három év után az „Örökös Zöld Óvoda” elismerésre. 
– Mi, a Tündérkert Keleti Óvodában dolgozó nevelők különös gondot fordítunk arra, hogy a különböző foglalkozásokba, feladatokba beépítsük a környezeti nevelés elemeit, nyitottak, aktívak, kreatívak vagyunk a természetszeretet és környezetvédelem iránt. Kellő figyelmet fordítunk a szelektív hulladékgyűjtésre, a takarékosságra, az újrahasznosításra, az egészséges életmódra – tájékoztatta lapunkat Babka Beáta intézményvezető-helyettes. 
 


Termesztés, gondozás 


– Fontosnak tartjuk ugyanis a környezet megismertetését, megszerettetését, a környezet védelmét, a környezettudatos magatartás kialakítását, s úgy gondoljuk, mindezt már óvodás korban el kell kezdeni. Intézményünk kedvező adottságaira építettünk, a fákban, sövényekben, kertekben, zöldterületben bővelkedő udvarunk az alapja annak, hogy „Zöld Óvoda”-ként működhetünk. 
– A szépség, az esztétikum mellett nagy figyelmet fordítottunk az oktató és nevelő célok megvalósulására is, ezért pályázati forrásból és alapítványunk támogatásával 2017 októberében kialakítottuk a Tündér–ovi kertünket – folytatta Babka Beáta. 


– A célunk egy ökoszemléletű konyhakert létrehozása volt, ahol a gyermekek zöldségek, gyümölcsök, gyógy- és fűszernövények termesztési és gondozási munkáiban személyesen is részt vehetnek. Az ovikertünkben 9 magas ágyás található a 9 csoport számára, a gyermekek sajátjukként kezelik a kerteket. A növények gondozásával élménycentrikus a nevelés. Vigyáznak a növényekre, amiket ők ültettek el, hiszen az a saját munkájuk eredménye. 
A gyermekintézmény vezetői figyelemmel kísérik a pályázati lehetőségeket. Pályáznak a nyíregyházi önkormányzat környezettudatos szemléletformálást népszerűsítő kiírásaira is. Az évek során fejlesztették a kertet komposztálóval, pillangókerttel, benne rovarhotellel, madáretetőkkel, továbbá gazdagodtak az élővilág megfigyeléséhez nagyítókkal, távcsövekkel. 
 


A környezetükre is ügyelnek 

 


– Intézményünk tavaly sikeresen részt vett a Lomb Botond és a NyírVV Nonprofit Kft. „Gondolkodj virágosan!” virágágyástervező és -kivitelező pályázatán, ahol a „Tündérek kertjével” megosztott első helyezést értünk el – nyilatkozta lapunknak Török Edit intézményvezető. 
– Fontos, hogy a gyerekek ne csak a haszonnövények ápolásában szerezzenek tapasztalatokat, hanem a környezetük szebbé tételében is. „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség-díjas országos programhoz intézményünk a Tündér-ovi kerttel csatlakozott. Az óvodák legszebb konyhakertje kategóriában 2020-ban és 2021-ben is az Országos Díjra jelölést kaptunk.

 

Borítókép: Sok új ismerettel és környezettudatos szemlélettel gazdagabbak a kerteket művelő kis óvodások | Archív fotó: óvoda

Címkék#óvoda#kert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában