Fehérgyarmat

2022.03.02. 10:57

Tizenkét gyerekkel jöttek át a határon

A fehérgyarmati sportcsarnokot is átalakították regisztrációs központtá, azóta a helyi szociális gondozási központ önkéntesei segítenek a Kárpátaljáról érkező menekülteknek.

Fotó: illusztráció: szon.hu

Mint azt egyiküktől megtudtuk, most csak egy páran vannak már a csarnokban, legtöbbjük továbbutazott vagy a magyarországi rokonaik vitték el őket.

 

- Jöttek színesbőrű és izraeli orvostanhallgatók is, ők Záhonyból vonattal mentek tovább Budapestre, ahonnan elrepültek Németországba. A szombat és a vasárnap volt a legnehezebb, volt, hogy háromszázan zsúfolódtak össze a csarnok küzdőterén, zömében anyukák a gyermekeikkel. Szerencsére rengeteg adományt kaptunk, ruhákat, ételt, bébiételt, ágyneműt és mindent, amire szükség van – mondta lapunknak szerda délelőtt a neve elhallgatását kérő önkéntes, akitől megtudtuk, a környékbeli szállásadók is összefogtak, rengeteg kárpátaljai magyar szállásoltak el az apartmanjaikban, fogadóikban.

 

Sankó Amália nyolc, míg sógornője, Lakatos Éva négy gyermekkel jött át Tiszabecsnél a magyar-ukrán határon. Mindketten elmondták, nagyon hálásak az ittenieknek, hogy befogadták őket.

 

- Tivadaron vagyunk elszállásolva, nekem a férjem szerencsére velünk van, mert ő a háború kirobbanásakor már Magyarországon tartózkodott, ugyanis Budapesten dolgozik. Mindent megkapunk, amire szükségünk van, van mit ennünk, innunk, van hol aludnunk, hálásak vagyunk ezért – mondta Sankó Amália.

 

Lakatos Éva férje és a huszonegy esztendős fia a beregszászi járáshoz tartozó Tiszabökényben maradtak, velük csak telefonon tudja tartani a kapcsolatot.

 

- A tivadari szállásadónk összesen 53 menekültet fogadott be. Nem tudjuk, meddig tart odahaza a háború, lehet, hetekig itt leszünk, ezért alkalmi munkát is hajlandóak vagyunk elvállalni, hiszen magyar pénzünk nincs, csak pár száz ukrán hrivnyánk – tette hozzá Lakatos Éva.

 

Nyúzóné Gabriella szállást intézett a menekülteknek, de meleg ételt is biztosított a számukra. A fehérgyarmati sportcsarnok szomszédságában működő Eldorado étterem tulajdonosa lapunknak elmondta, szombat óta több tucat menekült járt nála.

Forrás: Sipeki Péter

- Sokuknak otthon maradt a családja, gyereke, természetes volt a számomra, hogy segítek rajtuk. Hatalmas az összefogás itt a városban – tette hozzá a tarpai származású étteremtulajdonos. Elmondta, volt, hogy két anyuka járt nála tíz gyerekkel, akiken látszott a félelem, de a megkönnyebbülés is, amikor az egyik kollégám ukránul szólt hozzájuk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában