Balkány

2022.03.31. 12:57

Vásár- és közösségi tér is a balkányi piac

Kilencvenmillió forintból újult meg a balkányi termelői piac.

Fotó: Csáki Alexandra

„Az elmúlt néhány hétben szinte naponta mondhatják el a települési közösségek, hogy egy-egy beruházásnak köszönhetően régi álmuk vált valóra” – így kezdte köszöntőjét csütörtök délben Pálosi László, Balkány polgármestere is a kisváros termelői piacának átadó ünnepségén.


– A balkányi emberek nagyon régóta szerettek volna egy fedett vásárteret, ahol beszerezhetik a friss, helyben megtermelt élelmiszereket vagy eladhatják portékáikat. A kérésünket meghallották, sőt, a kívánt csarnok mellett modern vizesblokk, öltöző és tíz elárusító pavilon kapott helyett, így remélhetőleg újra kistérségünk meghatározó piaca lesz a balkányi – mondta a településvezető. Pálosi László hozzátette: a Zöld Város Programban 300 millió forintot nyertek, melyből kialakíthatták a Kossuth-kertet, egy játszóteret, egy kondiparkot, és 90 millió forintból korszerűsödhetett a helyi termelői piac is. A helyszíneken száz facsemetét ültettek el.

 

Párját ritkító fejlődés

 

– Balkány 350 programban 8,4 milliárd forint támogatást kapott az elmúlt uniós és országgyűlési ciklusban, 2018 és 2022 között. A város párját ritkító fejlődést tudhat maga mögött, a rendszerváltás óta ritkán beszélhetünk ilyen mértékű modernizációról. Befejeződött a szennyvízhálózat kiépítése, bölcsődét építettünk, mely teljes kapacitással működik, a görögkatolikus egyház pedig óvodát alakított ki a kisgyermekes családok nagy örömére – sorolta dr. Simon Miklós. A térség országgyűlési képviselője az eredményeken túl beszámolt néhány, a jövőt érintő beruházásról is. Kifejtette: a 4901-es, Balkányt, Geszterédet, Bökönyt és Téglást  összekötő út megújul, így a település újra jól járható, biztonságos utakkal büszkélkedhet majd. A másfél milliárd forintos fejlesztés jó eséllyel nyárra befejeződik.

 

 


– Emellett a Szakoly és Nyírmihálydi közötti szakasz is hamarosan megújul, és azt tervezzük, hogy a Szakolyt Balkánnyal összekötő utat is helyreállítjuk – sorolta dr. Simon Miklós. Megjegyezte: ha mindez elkészül, a városközpontba tervezett körforgalom is megépülhet.


– A magyar mezőgazdaság, a vidéki élet elképzelhetetlen piacok nélkül. Amellett, hogy a települések lakossága itt juthat hozzá a helyben előállított élelmiszerekhez és kézműves termékekhez, a vásártér találkozási pont is – hangsúlyozta Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár.


– A balkányi piac megfelel a kor kihívásainak, biztosítja mindazt, amire az itt élőknek igényük van, s nem utolsósorban tovább fejleszthető. A városvezetőtől tudom, hogy szeretnék, ha nemcsak felülről, hanem oldalról is fedett lenne a vásártér. Remélem, minél előtt tudjuk teljesíteni a kérésüket. 

 

 

Fotók: Csáki Alexandra

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában