Nyíregyháza

2022.04.25. 11:50

Rangos szakmai elismeréseket adtak át a megyei könyvtárban

Ma sem választanának más hivatást.

Fotó: Pusztai Sándor

Kettős ünnepre hívták a Magyar Könyvtárosok Egyesülete megyei szervezetének tagjait: a hétfői ülés első felében szakmai elismeréseket adtak át, míg a másodikban felidézték az idén ötvenéves szervezet történetét.

– Kovács Tibor egykori kollégámnak köszönhetően adhatjuk át immár másfél évtizede a „Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Könyvtári Kultúrájáért”-díjat és a Csendes János életműdíjat. Előbbi szakmai elismerést minden esztendőben egy még aktív, míg utóbbit egy már nyugdíjas könyvtárosnak ítéli oda szervezetünk – ismertette dr. ­Kührner Éva megyei elnök. Hozzátette: a kitüntetésekre évente általában két-három felterjesztés érkezik a díjazni kívánt könyvtáros munkáltatójától, a fenntartótól, valamilyen könyvtárszakmai szervezettől, illetve bármely kollégától.

– Próbálunk minden alkalmat megragadni arra, hogy elmondjuk: Szabolcs-Szatmár-Beregben vannak rangos elismerések, melyekkel nemcsak a hivatásuktól búcsúzó szakemberek gazdag és tevékeny életpályáját köszönjük meg, hanem a fiatal kollégák innovatív, a könyvtári kultúra és szolgáltatás korszerűsítéséért és továbbfejlesztéséért tett erőfeszítéseit is jutalmazzuk – részletezte dr. ­Kührner Éva.

Felidézték a régi emlékeket

A „Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Könyvtári Kultúrájáért”-díjat az idén Hollósi Istvánnénak, a kállósemjéni könyvtár vezetőjének ítélték oda. A szakembert a település polgármestere, Belicza László terjesztette fel az elismerésre.

– Érettségi után helyezkedtem el megosztva a könyvtárban és ifjúsági házban. Hamar megszerettem a szakmát, ezért előbb Miskolcon végeztem el egy középfokú tanfolyamot, majd lediplomáztam az akkor még Nyíregyházi Főiskola könyvtár szakán – összegezte röviden Hollósi Istvánné.
A megyei könyvtár nyugalmazott igazgatója, Nagy László kapta az idén a Csendes János életműdíjat. Intézményvezetőként már a kitüntetés alapításában is részt vett, s hosszú ideig dolgoztam együtt annak névadójával.

– Szombathelyen végeztem 1977-ben, de már az utolsó évben a főiskola könyvtárában dolgoztam. A diploma után maradtam tanársegédnek, majd 1982-től előbb a debreceni Kossuth-egyetemen, aztán a Nyíregyházi Főiskolán tanítottam. A  Móricz Zsigmond megyei könyvtárból mentem nyugdíjba, aminek húsz évig voltam az igazgatója – vázolta fel pályáját címszavakban Nagy László.

A kitüntetések átadása után felelevenítették a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei  Szervezete megalakulását, történetét, az egykori alapítók, régi tagok idézték fel személyes emlékeiket az ötvenedik évforduló alkalmából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában