Kelet-retró

2022.05.16. 08:33

A 41-es az ország legszebb útja

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 40 éve ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1982. május 16., vasárnap

A 41-es az ország legszebb útja

A virágzó orgonabokor liláját a fenyő haragoszöldje váltja, hogy a földig hajló fűz enyhe zöldje kövesse. Bokrok, cserjék szegélyezik az utat, hogy utánuk egy jegenye égbe nyúló felkiáltójele figyelmeztessen. Szakmai berkekben ma is mintapéldaként emlegetik, de a Nyíregyháza és Vásárosnamény között utazók is megerősíthetik, valósággal élmény tavasszal vagy ősszel ezen az úton végigmenni. 

Harminc évvel ezelőtt készült el a 41-es út, s vele együtt a rendezett terep, a táj fásítása. Mintegy harminc fajta fát, cserjét ültettek el az út mentén, s ezek változatossága, a színek kavalkádja szinte észrevétlenül pihenteti a gépkocsivezetőt, nyugtatja a szemet, s az ideget. De az esztétikus elrendezés mellett a forgalom biztonságát is szolgálják az út melletti növények. Egy-egy ív görbületét mutatják a kissé ritkább növényzetből kiemelkedő nyárfák, a veszélyforrásra hívják fel a figyelmét. 

Az út melletti rész felújítására, karbantartására mindig nagy gondot fordított a közúti igazgatóság. Levágták a behajló ágakat, ha kellett, ritkítottak a növényzeten, fűrész alá kerültek az elpusztult fák. Most viszont az út melletti növényzet megújítására készülnek fel. Kapóra jött, hogy egy fiatal erdőmérnök, Asztalos István a jeles diplomatervét éppen a 41-es út tájfásításának felújításából készítette. Ezt egészíti ki az UVATERV, s az erdőgazdaság szakemberei ennek alapján vágják ki az elöregedett fákat, pótolják a kipusztult cserjéket, ültetik el az újabb fákat, s gondozzák azokat. A három évig tartó munka során 3-4 millió forintot fordítanak az út melletti rész megszépítésére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában